Vjesnik: 24. 11. 2005.

Važna uloga u stabilizaciji regije

Hrvatska i Srbija imaju zajedničku europsku budućnost i svaki napredak Hrvatske u tom pogledu u Srbiji će biti dočekan sa zadovoljstvom, kazao je Koštunica

ZAGREB - »Dolazak srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u Zagreb dobar je korak naprijed u rješavanju otvorenih pitanja i spremnosti dviju država da pokažu kako dvije države mogu biti zalog mira u Europi. Hrvatska i Srbija imaju takvu odgovornost, ne samo prema svojim državama nego i prema širem prostoru«, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom u srijedu u Zagrebu.

»Suradnja Hrvatske i Srbije igrat će u ovom dijelu Europe iznimno važnu ulogu i zato nas veseli svaki napredak Srbije prema Europi«, naglasio je Sanader.

Premijer Koštunica izrazio je zadovoljstvo hrvatskim početkom pregovora s EU-om te potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG-a. »Hrvatska i Srbija imaju zajedničku europsku budućnost i svaki napredak Hrvatske u tom pogledu u Srbiji bit će dočekan sa zadovoljstvom i shvaćen kao napredak cijele regije«, kazao je Koštunica.

»Želim čestitati premijeru Koštunici na činjenici da je EU započeo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG-om. To je snažan i velik korak Srbije i Crne Gore prema EU. Prije svega želim istaknuti i važnost posjeta Vojislava Koštunice Zagrebu, a prvi je što Hrvatska i Srbija moraju igrati ulogu u političkoj stabilizaciji ovog dijela Europe«.

Premijer je kazao da države žele riješiti i humanitarne probleme i otvorena pitanja, prije svega nestalih. »Svaka obitelj i čovjek ima pravo na istinu i tom se pitanju treba dati prioritet u odnosima«, kazao je Sanader koji je pozdravio činjenicu što je u izaslanstvu s Koštunicom i predsjednik vojvođanskog Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović.

Sanader je kazao da Hrvatska želi završiti i proces povratka do kraja 2006. Ključno načelo ostaje dobrovoljnost, a pitanje vlasništva je neupitno. Kada je riječ o povratku imovine, Hrvatska je to riješila, a ostalo je još nekoliko slučajeva koji su na sudu, rekao je premijer, napominjući da je nužan sastanak komisije za granice. »Očekujemo da će ubrzo i granično pitanje biti riješeno, prije nego što Hrvatska završi autocestu, a Koštunica je predložio da se i tom prilikom nađemo na granici«, istaknuo je Sanader uz naglasak da bi se tako i simbolično pokazalo da Hrvatska i Srbija nemaju problema s granicama.

»Unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Srbije ključ je za prosperitet cijele regije«, rekao je Koštunica. Srbijanski premijer je kazao da je važno riješiti i humanitarna pitanja. I on smatra da treba riješiti pitanje nestalih.

Na novinarsko pitanje hoće li se ispričati za sve što se u ratu događalo, kako bi lakše bile otvorene teme za budućnost, Koštunica je kazao: »Bitno je riješiti svaki problem koji je rat ostavio. To se ne rješava riječima, nego se ti problemi konkretno rješavaju. Sanader i ja smo to činili javno, a nekad i konkretno bez javnosti.«

Srbijanski premijer susreo se i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, predstavnicima srpskog kulturnog društva Prosvjeta, a u srijedu poslijepodne primio ga je i predsjednik Stjepan Mesić.

Pet međudržavnih sporazuma

Hrvatska i Srbija potpisale su pet međudržavnih sporazuma i ugovora, poput Sporazuma o veterinarskoj suradnji, Ugovora o suradnji na području zaštite bilja, Sporazum o međunarodnom prijevozu SCG-a i Hrvatske, Protokol o obnovi željezničkog mosta Erdut-Bogojevo uz pomoć Norveške i Belgije te Memorandum o početku pregovora o znanstvenoj suradnji.

Jurica Körbler