Večernji list: 24. 11. 2005.

MEĐUSTRANAČKA KOKETIRANJA Iako su izbori daleko, zahuktavaju se priče o stranačkim aranžmanima

V. Pusić: Ako s HDZ-om ne idem ja, ne ide ni Čačić

Autor: Mladenka ŠARIĆ

Iako su do izbora ostale dvije godine, političke radionice marljivo plasiraju priče o stranačkim aranžmanima. Trenutačno se, tako, ponovno zavrtjela priča o budućem savezništvu HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini. Iz HDZ-a posljednjih dana koketiraju s HNS-om dajući izjave u kojima naznačuju da im je ta stranka zanimljiva. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak objašnjava da je sve to ipak daleko od konkretnih poteza, te da se radi samo o trendu slanja znakovitih signala. Sve je to uigravanje prije prave utakmice kaže Jarnjak.

U HNS-u, pak, drže ekvidistancu i od HDZ-a i SDP-a. Obje im stranke mogu biti prihvatljivi partneri ako ispune neke preduvjete, kažu u HNS-u. Zasad se bave razradom strategije, kojom bi Radimir Čačić na sljedećim izborima dobio dovoljno glasova da može konkurirati za premijera. Najizgledniji je plan stvaranja fronte u kojoj bi se oko HNS-a okupile male stranke, sindikati i građanske udruge koji mogu privući oko 50 posto biračkog tijela koje danas nema za koga glasovati. Nakon toga bit ćemo otvoreni za razgovore o vlasti i s lijevima i s desnima, ali ne s desnijima od HDZ-a kaže nam jedan ugledni narodnjak. Na tezu da HDZ želi s HNS-om, ali ne i s Vesnom Pusić taj nam zastupnik kaže da smatra kako u nekoj hipotetskoj situaciji pregovora o savezništvu s HDZ-om šefica HNS-a ne bi trebala nikome biti zapreka.

Ona nema premijerskih ambicija, pa ne bi trebala smetati nikome smatra on. No, V. Pusić kaže da HNS neće prodati ugled da bi pokrivao bilo čije mane. Današnji HDZ nije partner za nas, a da bi eventualno postao, mora prestati otklizavati prema stilu ponašanja starog HDZ-a. Trude se ostaviti dojam da su uljudni, ali kad se pojave konfliktne situacije reagiraju nacionalističkim ili autoritarnim ispadima. HNS sigurno neće pokrivati ničiji kriptonacionalizam. Dakle, sigurno je da ću u takvim okolnostima ja biti problem. Ali, ne samo ja. Jer, ako s HDZ-om ne idem ja, ne ide ni Čačić, a ako ne ide Čačić, ne ide nitko kaže V. Pusić.