Večernji list: 24. 11. 2005.

Glas Amerike: Gelbard brani dva entiteta u BiH

MOSTAR - U Bosni i Hercegovini trebaju opstati dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, ali nema potrebe za trećim, hrvatskim entitetom jer su 90-tih godina Hrvati iz BiH prihvatili hrvatsko-bošnjačku Federaciju i tako treba ostati, izjavio je bivši američki izaslanik za Balkan Robert Gelbard u razgovoru za BiH redakciju TV Glasa Amerike.

Po Gelbardovim riječima "centraliziranije uređenje BiH bit će korisnije za sve narode, ali uz očuvanje sadašnja dva entiteta".

Komentirajući ovotjednu Washigtonsku zajedničku izjavu vodstava osam parlamentarnih stranaka iz BiH, kojom se izražava spremnost za početak ustavnih promjena radi jačanja državnih ovlasti, Gelbard je kazao kako je to "važan početak u modernizaciji BiH".

On je također istaknuo kako su Sprska demokratska stranka (SDS), Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZBiH svojim dosadašnjim kativnostima osujetile postizanje većeg napretka u BiH, te je, kako je istaknuo, nužno razvijati alternativne stranke.

Gelbard je ocijenio kako će za mir i stabilnost na Balkanu presudan značaj imati konstruktivna suradnja između SAD-a, Europske unije i Rusije.

(Hina)