Večernji list: 24. 11. 2005.

VIJEĆE HRT-A

Ladišić: Nisam napravio ni najmanju grešku

ZAGREB - Programsko vijeće Hrvatske radio televizije (HRT) na današnjoj sjednici nije uspjelo zauzeti stajalište o razlozima zbog kojih novinar HTV-a Tihomir Ladišić više ne vodi i uređuje emisiju "Otvoreno".

Sedam od ukupno jedanaest članova Vijeća glasovalo je o dva prijedloga, no ni jedan nije dobio natpolovičnu većinu.

Pet glasova za i dva protiv dobio je prijedlog da se podrži izviješće glavnog urednika informativnog programa Vladimira Rončevića o razlozima zbog kojih Ladišić više ne vodi emisiju.

Isto je prošao i prijedlog po kojem u spornoj emisiji "Otvoreno", koja se bavila nagodbom Ivice Rajića s Haškim sudom, nije bilo značajnijih kršenja novinarskih obaveza i načela, uz napomenu da se Vijeće nema pravo miješati u kadrovsku politiku HRT-a.

Rončević je u izviješću ustvrdio da je Ladišić sasvim neprofesionalno vodio emisiju o Ivici Rajiću jer je u njoj iznosio tvrdnje za koje nije imao uporište.

Naveo je također da je Ladišić 12 puta ponovio tvrdnju da su hrvatske i srpske snage zajedno granatirale Sarajevo, ne obazirući se što to nitko nije potvrdio.

Ladišić je pred članovima Vijeća rekao da u emisiji nije počinio ni najmanju profesionalnu grešku ili propust, da je poštovao sve standarde profesije i zakone te da je iznosio činjenice iz provjerenih izvora i službenih i vjerodostojnih dokumenata.

Ustvrdio je da su dokumenti na kojima je temeljio svoje tvrdnje imali oznaku tajnosti pa ih nije smio otkriti, a do početka emisije nije dobio odobrenje za skidanje oznake tajnosti.

Direktorica programa Tanja Šimić kazala je da je Ladišić trebao objasniti tvrdnje na kojima je temeljio emisiju. Ladišića je pitala otkud mu dokumenti ako su tajna, a zamjerila mu je što je referendumsko pitanje (vjerujete li da su hrvatske i srpske snage zajedno granatirale Sarajevo) nespretno izvedeno jer je to "stvar vjere a ne činjenica".

Član Vijeća Danko Bljajić kazao je da Ladišić ne treba otkriti otkud mu dokumenti. Ustvrdio je da razlozi micanja Ladišića iz emisije "Otvoreno" nisu dosljedni jer bi sutra mogao nabrojiti po tri profesionalne pogreške svakog urednika.

Direktor HRT-a Mirko Galić ustvrdio je kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka na vodstvo kuće te da ga Ladišić nije uspio uvjeriti da je profesionalno odradio svoj posao.

(Hina)