Glas Istre: 24. 11. 2005.

U HRVATSKOM SABORU NASTAVLJENA RASPRAVA O PRORAČUNU ZA 2006. I NEMOGUĆNOSTI POVEĆANJA PLAĆA

Amandmani dosegli četiri milijarde kuna

HNS je predložio amandmane u vrijednosti od oko milijardu kuna, SDP 1,5, HSS pola milijarde, IDS traži dvjesto milijuna, a zastupnički klub Branimira Glavaša sto milijuna kuna

ZAGREB - Sabor je jučer nastavio raspravu o proračunu za 2006. godinu. Oporba i vladajući zakačili su se oko toga tko je kriv što u proračunu nema prostora za povećanje plaća. Prvo su oporbenjaci prozvali Vladu da je ona kriva da neće biti ništa od većih plaća, na što je promptno reagirao ministar financija Ivan Šuker govoreći da je SDP-ova vlast smanjila plaće državnih službenika i namještenika od 20 do 40 posto te da stoga građani sada neće bitno osjetiti povećanje od tri posto koje im daje HDZ-ova Vlada. »Kada se plaće nisu povećavale, nego smanjivale, to je bilo dobro, a sada, kada se povećavaju tri posto, to nije dobro. Probajte o plaćama govoriti argumentirano«, rekao je Šuker.

Dodao je da je Vlada šestorke ukinula državnim službenicima božićnice, regrese i darove za djecu, a gradovima i županijama zaduživanja, čime im je onemogućila nabavu novca za razvoj. »Gradonačelnici i župani danas se mogu zadužiti do oko tristo milijuna kuna i to nije dovoljno, a kada nisu mogli ni lipe, to je bilo dovoljno. Govorite o zakonima koje ste vi donijeli pa kada ih provodi ova Vlada, ne valjaju, a kada ste ih provodili vi, bili su fantastični«, rekao je Šuker.

Inače, na početku jučerašnje rasprave SDP-ovci i HSP-ovci porječkali su se oko toga jesu li pravaši trgovali sa svojih sedam saborskih glasova da bi njihov šef Anto Đapić dobio novac za osječke projekte. Prvo je Pero Kovačević (HSP) rekao da će njegova stranka podržati proračun isključivo zbog boljitka Slavonije i Baranje, koje su »na koljenima i treba im pomoći«. Odgovorio mu je Nenad Stazić (SDP) riječima da »Osijek jest u Slavoniji, ali nije cijela Slavonija«.

- Da se Vlada toliko brine za Osijek, brinula bi se i lani, kada je to tražio Glavaš, a kada nije dobio, nastao je raskol u HDZ-u. Stoga HDZ više među svojim zastupnicima nema nijednoga gradonačelnika kako im se ne bi ponovio slučaj »Glavaš«. HSP ne zna je li oporba ili rezervna potpora Vladi, rekao je Stazić.

Oporba je zasad priredila oko četiri milijarde kuna vrijedne amandmane. HNS je predložio amandmane u vrijednosti od oko milijardu kuna, SDP 1,5 (željeznica, navodnjavanje), dok bi HSS pola milijarde dodatnih kuna namijenio poljoprivredi. IDS traži dvjesto milijuna kuna za lokalne projekte. Zastupnički klub Branimira Glavaša traži još sto milijuna kuna za Slavoniju.

Z. CRNČEC, D. CIGLENEČKI

Antičević Marinović: Nismo hapsili

U ime kojega digniteta poslaste generale u Haag? A mi nismo nikoga hapsili tko nije bio potreban niti je to zaslužio, rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP) odgovarajući na napade HDZ-ovaca da je SDP-ova Vlada oduzela dignitet braniteljima.

Vice Vukov i dalje loše

Tročlano izaslanstvo HDZ-a u sastavu Marija Bajt, Jagoda Majska Martinčević i Drago Prgomet jučer je u bolnici htjelo posjetiti saborskog kolegu Vicu Vukova (SDP), ali im je njegova kći, koja ih je dočekala, rekla da su liječnici preporučili da izbjegava kontakte. Vukov je, doznajemo, i dalje u vrlo teškom stanju nakon pada, no povremeno ipak dolazi svijesti.

Športaši i sportašice

SDP-ovka Biserka Perman je kuglačica, HDZ-ovac Franjo Arapović je bivši košarkaš, ali ona je sportašica, dok je on športaš. Naime, nakon što je Perman izrazila nezadovoljstvo proračunskim izdvajanjima za sport, Arapović se javio za ispravak navoda i ustvrdio da se ne kaže sport, nego šport, jer se i matično ministarstvo zove Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.