Vjesnik: 25. 11. 2005.

O statusu Kosova »bez žurbe«

Ahtisaari je ponovio da neće biti podjele, povratka na stanje prije lipnja 1999. ali ni mogućnosti da se Kosovo pridruži nekoj drugoj državi

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari započeo je u četvrtak dvodnevni posjet Beogradu susretom sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

U podužem razgovoru, Ahtisaari je predstavio Koštunici svoj mandat i viđenje kako bi pregovori o budućem statusu Kosova mogli teći. Njih dvojica su se složili da ne treba žuriti, a Koštunica nije propustio priliku da ukaže Ahtisaariju na sve poznate primjere međunarodnih pregovora koji se nisu završili stvaranjem novih država.

Srbijanski premijer, jedan od lidera beogradskog pregovaračkog tima predstavio je platformu usvojenu u ponedjeljak u parlamentu te sastav tima o kojem je njegova vlada odlučila doslovce pola sata prije Ahtisaarijeva dolaska. Koštunica je rekao da se u konzultacijama došlo do rješenja da on i predsjednik Srbije Boris Tadić ravnopravno vode tim, dok će članovi biti njihovi brojni savjetnici, ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković i dvojica predstavnika kosovskih Srba. Ahtisaari se tijekom popodneva još sastao s Vukom Draškovićem.

Njih dvojica su izrazila želju da budući status Kosova bude doprinos ukupnoj stabilnosti regije. Ahtisaari je ponovio da neće biti podjele, povratka na stanje prije lipnja 1999. godine, ali ni mogućnosti da se Kosovo pridruži nekoj drugoj državi u regiji (principi Kontaktne skupine, usvojeni u srpnju).

Vuk Drašković je rekao da je od najveće važnosti da životi svih građana, najprije kroz dostizanje standarda a potom i kroz budući status, budu dostojanstveni te da se svima mora jamčiti europska perspektiva.

Specijalni izaslanik UN-a će u petak razgovarati s predsjednikom Borisom Tadićem, patrijarhom SPC Pavlom i veleposlanicima Kontaktne skupine. Prema planu, Ahtisaari će za vikend posjetiti Crnu Goru, a sljedećeg tjedna Albaniju i Makedoniju. Njegova poruka svima je da će često boraviti u regiji i da se na to svi trebaju naviknuti.

Bojan al Pinto-Brkić