Novi list: 23. 11. 2005.

Uzalud vam trud pravaši!

Dražen CIGLENEČKI

Pojedini saborski zastupnici HSP-a proveli su noć s ponedjeljka na utorak u društvu s prijedlogom državnog proračuna. Dok su ih nervozne supruge svako malo upozoravale da napokon ugase svjetlo kako bi uhvatile barem malo sna, oni su grozničavo računali od kojih proračunskih stavki oduzeti novac kako bi nekako uspjeli uklopiti svoje amandmane. Negdje pred zoru uskladile su se brojke na strani prihoda i rashoda i HSP-ovci su zadovoljni obavljenim poslom legli do svojih boljih polovica. No, kada su u jutro s velikim podočnjacima na putu u Sabor na prvom kiosku kupili svježe primjerke novine doživjeli su nezamislivi šok. U svim novinskim izdanjima vidno su mjesto zauzimale izjave predsjednika HSP-a Ante Đapića nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom. Zadovoljan potporom Banskih dvora osječkim projektima, Đapić je ustvrdio da njegovi zastupnici podupiru proračun pa neće ulagati amandmane. Sav pravaški trud u neprospavanoj noći pokazao se uzaludnim.

U Klubu zastupnika HSP-a počeli su gunđati, ali onda je iz Osijeka stigla jasna poruka.« Naši će zastupnici glasati kako ja odlučim. U HSP-u vlada predsjednički sustav. Ja konzultiram svoje zastupnike i svatko od njih ima pravo reći što misli, ali na kraju moraju glasati kako ja kažem«, skršio je Đapić u startu svaki mogući otpor u stranci. Dokazao je time da se uistinu radi o njegovoj stranci u koju su drugi članovi tek više ili manje korisni statisti. Naravno da na ovaj način funkcioniraju i ostale stranke, ali nijedan predsjednik koji drži do sebe neće tako eksplicitno objaviti svoju sveobuhvatnu moć. Osim Đapića, reformatora HSP-a.

On je danas gradonačelnik Osijeka i cijela mu stranka služi za realizaciju grandioznog cilja – dokazati da on može upravljati jednim gradom. Propali amandmani su kolateralna šteta na tom putu.