Slobodna Dalmacija: 25. 11. 2005.

UTOČIŠTE ZA ŠPIJUNE NAKON ŠTO JE ODGOVORNU DUŽNOST U HRVATSKOJ ELEKTROPRIVREDI OBNAŠAO SMILJAN RELJIĆ

Franjo Turek kandidat za šefa sigurnosti u HEP-u

SAVEZNIK Imenovanjem bivšeg ravnatelja POA-e u državno poduzeće premijer Sanader i Vlada zakopali bi "ratnu sjekiru" s Turekom i na određeni način pretvorili ga iz protivnika u saveznika

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Franjo Turek, smijenjeni ravnatelj Protuobavještajne agencije protiv kojeg je podignuta kaznena prijava zbog krivotvorenja službenog dokumenta, pojavio se u kombinacijama za mjesto direktora sigurnosti u Hrvatskoj elektroprivredi.

Maček: To mi je prva vijest

Vijest je ovih dana krenula iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi i prema tim neslužbenim informacijama, Turek bi mogao biti postavljen na mjesto koje je postalo utočište za razriješene šefove tajnih službi. Prije Tureka šef sigurnosti HEP-a bio je ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić.

— Nemam ja te sreće da poput svog prethodnika dobijem tako dobro plaćen posao - uz smijeh nam je rekao Franjo Turek u srijedu poslije podne, nakon saslušanja pred saborskim Vijećem za civilni nadzor tajnih službi.

U srijedu i dobar dio četvrtka u HEP-u nije bilo službenog stava oko Turekova imenovanja. Tek jučer poslije podne iz Ureda za odnose s javnošću HEP-a poručeno je da Turek "ovoga trenutka" nije direktor sigurnosti i, koliko je njima poznato, "o tome se ne pregovara".

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček službeno je izjavio kako u tim informacijama nema ništa, kako je njemu to prva vijest.

Turekovo imenovanje na važnu funkciju u državnom poduzeću doista bi predstavljalo značajan obrat u političkim odnosima. Još prije godinu dana premijer Ivo Sanader dao je nalog bivšem ravnatelju POA-e Jošku Podbevšeku da u jeku afere s ispitivanjem novinarke Helene Puljiz podnese kaznenu prijavu protiv Franje Tureka i Mesićeva savjetnika Željka Bagića, zbog falsificiranja službenog dokumenta.

Turek je nakon toga žestoko napadan i kritiziran zbog famozne špijunsko-političke Prezentacije o navodnim kontaktima novinara i stranih agenata, a ovih dana našao se pred Vijećem za civilni nadzor tajnih službi zbog predstavke Slavena Letice o praćenju političara, crvenih dostojanstvenika, sportaša i javnih osoba koje su podržavale Mirka Norca, za vrijeme dok je Turek bio šef POA-e.

Uz bok Krešimira Ćosića i Miroslava Šeparovića

Zbog svega toga, eventualno Turekovo imenovanje u državno poduzeće predstavljalo bi ozbiljnu promjenu odnosa, jer bi time Sanader i hrvatska Vlada "zakopali ratnu sjekiru" s Turekom i na određeni način pretvorili ga iz protivnika u saveznika. Zanimljivo je da u Nadzornom odboru HEP-a sjedi Krešimir Ćosić, član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, dok je član Vijeća za civilni nadzor tajnih službi Miroslav Šeparović ujedno i odvjetnik HEP-a.

Inače, Turekov nasljednik na čelu POA-e Joško Podbevšek nakon otkaza i višemjesečnog lutanja bez posla zbrinut je u Janafu, još jednom državnom poduzeću.