Večernji list: 26. 11. 2005.

Ivica Kirin: Borac protiv vjetrenjača

Piše: Ivana Jakelić

Već 10 godina znamo da u policiji postoje osobe koje surađuju s kriminalcima, izjavio je ministar Ivica Kirin, a ta je njegova izjava u javnosti odjeknula poput bombe. No, iako Kirin nije otkrio toplu vodu, zasigurno je prvi i jedini ministar koji je to rekao javno. I koliko god ta izjava zvučala šokantno, pohvalno je da je prvi policajac u državi javno odlučio to i priznati.

Još kad bi priznanje o kriminalu u vlastitim redovima slijedila i djela te kad bi prljavi policajci uistinu završili iza rešetaka, Kirin bi na kraju svoga mandata mogao reći da je bio uspješan ministar jer je riječi pretočio u djela.

Volje za obračun s kriminalom najmlađi ministar Sanaderove Vlade nesumnjivo ima, no pitanje je slijede li tu njegovu volju kako oni iznad njega tako i oni ispod njega. Uostalom, u protekla četiri mjeseca, otkad je sjeo u vruću fotelju prvog policajaca u državi, u nekoliko je navrata bio kazao da se s kriminalom neće obračunavati on, nego njegovi policajci.

Isti oni policajci koji su godinama potplaćeni, loše opremljeni i frustrirani činjenicom da se u policiju ulazi rodbinskim i kumskim linijama, dok je stručnost kriterij koji više nikom nije važan. Vraćanje digniteta i dostojanstva hrvatskom policajcu jedan je od zadataka koji je Kirin postavio ispred sebe. Koliko će u tome uspjeti, tek će se vidjeti. A vidjet će se i hoće li njegove gromoglasne najave obračuna s kriminalom svih vrsta biti samo deklamacije za skupljanje političkih bodova ili činjenice nakon kojih će se građani u ovoj zemlji uistinu osjećati sigurno.

Jer policijskim statistikama unatoč, sigurno je da neriješena ubojstva, galopirajući porast imovinskih delikata, prije svega brutalnih razbojničkih prepada, građane ne mogu uvjeriti u to da je Hrvatska danas "jedna od najsigurnijih destinacija na svijetu". Podizanju građanskog osjećaja sigurnosti zasigurno neće pridonijeti ni Kirinova najava vraćanja dugačkih cijevi u policijska vozila. Jer represija ma što policija, tražeći veće ovlasti, mislila o tome rađa represiju, a građani na ulicama ne žele gledati policajce naružane do zuba koji ratuju s kriminalcima.

Ne žele gerilski rat na ulicama, u kojem se najprije puca pa onda pita tko si i što si. Oni žele rezultate, žele uhićenja, žele kriminalce iza rešetaka... Žele profesionalnu i depolitiziranu policiju u kojoj je glavni kriterij stručnost, a ne politička podobnost. Puls je to javnosti o kojem Kirin mora voditi računa želi li da se vjeruje i njemu i policiji kojoj je na čelu. Za to mu neće biti dovoljan brz jezik ni bombastične izjave, kojima svako malo uzburka javnost i prodrma vlastite redove. Za borbu protiv vjetrenjača u koju se upustio trebat će mu znanje, rad i rezultati.

Trebat će mu stručni, dobro opremljeni i dobro plaćeni policajci. A čišćenje vlastitih redova od korumpiranih djelatnika najbolji je mogući početak obračuna s kriminalom i kriminalcima. I zato se nadajmo da će uskoro rečenicu "10 godina znamo tko su kriminalci u našim redovima" Kirin zamijeniti rečenicom "uhitili smo kriminalce u našim redovima".