Večernji list: 26. 11. 2005.

BURNO U SABORU

Letica i Lončar optužili Račana za veleizdaju

ZAGREB - SDP-ovci u Hrvatskom saboru zatražili su danas da saborsko Predsjedništvo raspravi ponašanje predsjedničkog stola koji, tvrde, nije reagirao na govor mržnje i netolerancije, te različito postupao prema zastupnicima.

Predsjedništvo se, traže, mora sastati prije nastavka sjednice.

Takva reakcija uslijedila je nakon što je Slaven Letica (NZ) u raspravi o Kaznenom zakonu, predložio da se veleizdajnikom tretira tko god parafiranim međunarodnim sporazumom ili ugovorom, prepusti ili drugoj državi kani prepustiti dio hrvatskoga teritorija, a Ivo Lončar (NZ) upitao je li veleizdaja i kada je bivši premijer parafiranim sporazumom darovao Sloveniji dio teritorija.

SDP-ov Klub zbog toga je tražio i stanku, nakon koje je Željka Antunović prozvala predsjedavajućeg Luku Bebića i predsjednički stol da nekim zastupnicima dopušta sve, pa i mržnju i netoleranciju, dok neke opominje zbog pozivanja na Poslovnik.

Nekima je dozvoljeno sve, očito jer je ta jedna ili dvije ruke potrebna saborskoj većini da izglasa određene odluke, tvrdi Antunović, što je Bebić odbacio.

Antunović dopušta da se u žaru političke borbe može prijeći mjera, ali neprihvatljvim smatra da se vodstvo Sabora tolerantno ponaša prema krajnje neprihvatljivom ponašanju pojedinaca.

Jako smo uvrijeđeni, rekla je Antunović u ime Kluba, tvrdeći da u neprihvatljivom ponašanju prednjače zastupnici bez programa, pokušavajući diskreditirati one koji ga imaju.

Lončar je istup SDP-ove zastupnice nazvao bjelodanim dokazom da "partija ne može bez neprijatelja, da nastavlja prijetiti, da je za nju uvijek problem kad se kaže istina".

Račana nisam spomenuo, ali drago mi je da je potpredsjednica partije prepoznala svoga šefa, izjavio je Lončar.

"Kao što ste '91., kod odlučivanja o samostalnosti, napustili Sabornicu, bojao sam se da ćete isto učiniti i sada, da ćete otići u svoje prirodno stanište - u šumu, a znamo da kada partija ode u šumu, slijedi kataklizma", poručio je Lončar SDP-ovcima.

Izričem Vam opomenu, jer šaljete naše kolege u šumu, uzvratio je Bebić, koji se kasnije ispravio i Lončara opomenuo zbog neprimjerenog ponašanja.

Žestokom završnicom, Sabor je zaključio raspravu o predloženim izmjenama Kaznenog zakona i ovotjedni rad.

(Hina)