Večernji list: 26. 11. 2005.

VRHOVNI SUD Idući tjedan odluka o sudu koji će preuzeti slučaj Ademi - Norac

Optužnica zagrebačkoj tužiteljici Višnji Lončar

Autor: SILVANA PERICA

Početkom sljedećeg tjedna Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, donijet će odluku o tome koji sud će preuzeti suđenje Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, prvom haaškom slučaju prepuštenom hrvatskom pravosuđu. Prema Zakonu o suradnji s Haaškim sudom, o tome odlučuje predsjednik Vrhovnog suda, a u četvrtak je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, zatražio suglasnost od predsjednika Vrhovnog suda da se taj proces održi pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Dokumenti na 15 CD-a

Osim toga, Bajić je odlučio da je u ovom slučaju nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kojem je na čelu Višnja Lončar. Optužnicu protiv Ademija i Norca, u procesu koji će izazvati golemu pozornost, tako neće zastupati Antun Kvakan, čakovečki tužitelj, kako se to spekuliralo u medijima. No, Kvakan već tjednima radi u Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu, izbivajući iz Čakovca, kao dio tima koji prilagođava haašku optužnicu hrvatskim standardima i propisima.

Dokumentacija iz Haaga nalazi se na čak 15 CD romova! A Hrvatskoj je taj predmet ustupljen tek prije 25 dana, 31. listopada ove godine, nakon što je sudsko vijeće 14. rujna donijelo odluku o prepuštanju slučaja, te se optužnica ne može očekivati vrlo skoro. Željko Olujić, branitelj Mirka Norca, kaže kako bi bilo dobro da se i u ovom slučaju, kako je to uobičajeno u kaznenim postupcima u Hrvatskoj, provede istraga prije podizanja optužnice i početka glavne rasprave kako bi se sudskom vijeću olakšao postupak.

Individualna krivnja

Ademi i Norac u Haagu su optuženi za zločine protiv čovječnosti i za kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, za koje bi bili odgovorni, od 9. do 17. rujna 1993. godine u operaciji Medački džep. U vrijeme te akcije Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. motorizirane gardijske brigade.

Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Ademi i Norac dobrovoljno su se predali i izajsnili da nisu krivi. Norac u međuvremenu u Glini izdržava 12-godišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Gospiću, tako da će, kad suđenje počne, biti prebačen u drugi zatvor, tamo gdje bude proces.