Večernji list: 29. 11. 2005.

Afera Nakon što je budimpeštanski laboratorij navodno utvrdio GMO

Mađari vratili hrvatski kukuruz

Kamion sa 24 tone kukuruza proizvedenog u okolici Vinkovaca i Požege prošlog je tjedna vraćen iz Mađarske, i to zbog izvješća laboratorija iz Budimpešte u kojemu stoji da je u pošiljci GM kukuruz. Kako nitko u Hrvatskoj ne sadi, ili barem ne priznaje da je posadio, genetički modificiranu sortu, vraćanje pošiljke šokiralo je prije svega izvoznika, zagrebačku tvrtku Agragold d.o.o. Zagreb.

Papiri čisti

Imamo certifikat da kukuruz nije genetiči modificiran, za što smo tražili i dobili naknadne analize. No, ti nas rezultati zasad samo zbunjuju kazala nam je Ljubica Koprivnjak, direktorica Agragolda d.o.o., koja, tvrdi, ima i potrebnu dokumentaciju o ispravnosti kukuruza.

Agragold je, naime, izvozio kukuruz da bi uvezao izoglukozu. Kukuruz je bio u vlasništvu Agrokor trgovine, a od lipnja ima certifikat iz Biosmarta, akreditiranog švicarskog laboratorija za analizu GMO-a, da je ispravan, što je prošlog tjedna potvrdila i analiza Laboratorija za detekciju GMO-a Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uzorke kukuruza dostavila nam je po hitnom postupku granična sanitarna inspekcija kako bismo provjerili zašto je pošiljka vraćena. Sve smo rezultate ponavljali nekoliko puta, ali u nijednom uzorku nije bilo ni traga GMO-u, dok su analize triju mađarskih uzoraka pokazale kako je samo u jednom uzorku bilo 0,12 posto GMO-a, što je na samoj granici osjetljivosti od 0,1 posto i sumnjivo kazao je voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Marijan Katalenić, ističući kako bi bilo zanimljivo vidjeti kako su Mađari radili svoju analizu. Odgovor na to pitanje Agragold će, doznajemo, tražiti od partnera u Mađarskoj. No bez obzira na ishod slučaj je već prouzročio štete hrvatskom agraru.

Gdje ima dima...

Ljiljana Mitoš-Svoboda, predsjednica Osječkih zelenih, uvjerena je kako u čitavoj priči ima "dima" te da postoji mogućnost da su robu pratili i lažni certifikati o ispravnosti.

Dok nadležna državna tijela "balansiraju unutar zakonskih propisa", kukuruz leži u silosu pa se bojimo da će pravi dokazi uskoro i nestati kaže ona.

Takvi slučajevi govore da je na lokalnim razinama nužno proglasiti zone bez GMO-a, što je učinilo već 11 županija, ali ne i Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija, gdje su najveće površine pod kukuruzom, što je u najmanju ruku čudno, tvrdi Mitoš. Smatra kako poljoprivredna regija nema budućnost u EU ako ne zabrani GMO i orijentira se na proizvodnju organskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.