Glas Istre: 28. 11. 2005.

VODITELJ JERUZALEMSKOG UREDA CENTRA SIMONA WIESENTHALA O SURADNJI S ĐAPIĆEM

Zuroff: Lod je zamrznuo odnose s Osijekom

Neka Đapić ode u Jasenovac i ondje javno osudi Antu Pavelića, poručuje Zuroff, koji će dokazati da predsjednik HSP-a nije iskreno promijenio svoju politiku

ZAGREB - Izraelski grad Lod zamrznuo je odnose s Osijekom, izjavio nam je jučer voditelj jeruzalemskoga ureda Centra Simona Wiesenthala Ephraim Zuroff, pojašnjavajući da gradsko vijeće Loda neće ni raspravljati ni glasovati o suradnji s Osijekom, premda su gradonačelnici Beny Regev i Anto Đapić početkom studenoga potpisali pismo namjere o suradnji Loda i Osijeka.

Zuroff je tako ponovio svoju izjavu od petka, 25. studenoga, kada je u HTV-ovoj emisiji »Kontraplan« telefonom ustvrdio da je Lod prekinuo suradnju s Osijekom, unatoč potpisanom pismu namjere. Anto Đapić, koji je također sudjelovao u emisiji, odmah je demantirao Zuroffa, ali nam je ovaj svoju izjavu jučer ponovio. »Ako sam nešto rekao, tada je to istina. Ne služim se lažima. Ja nisam Anto Đapić. Jutros sam opet razgovarao s čelnicima Loda, samo da bih provjerio. Ponovili su mi da su zamrznuli sve odnose s Osijekom. A to što me Đapić demantirao - pa što ste očekivali? Da će reći: 'Da, Zuroff govori istinu, odmah odustajem od suradnje s Lodom?!'«, retorički je uzvratio Zuroff kada smo ga zamolili komentar Đapićeva demantija.

Zuroff smatra da je dobrodošlo sve što se posljednjih tjedana zbiva oko Đapićeva (ne)odlaska u Izrael.

- Što se više piše i govori, to je veći motiv Đapiću da iskreno promijeni svoju politiku. Ali, vjerujte, učinit ću sve da dokažem da je ta promjena neiskrena. Pa zar ćemo ljudima poput Đapića davati legitimitet? Neka on sljedećih nekoliko godina radi dobre stvari, pa ćemo vidjeti, poručuje Zuroff Đapiću, iznoseći konkretan prijedlog: »Neka ode u Jasenovac te ondje - ili usred Zagreba - javno osudi Antu Pavelića. U takvoj bismo situaciji vidjeli tko je, zapravo, pravi Anto Đapić«.

Grad Lod zamrznuo je odnose s gradonačelnikom Osijeka Antom Đapićem nakon što je grad Ariel u posljednji čas otkazao već dogovoreni posjet, što Đapića nije spriječilo da tajno, turistički, ode u Izrael, ondje ritualno obiđe spomen-mjesta žrtvama holokausta i potpiše pismo namjere o suradnji s Lodom, da bi to u Hrvatskoj potom prikazivao kao dokaz da je HSP raskinuo s filoustaškom prošlošću.

B. PAVELIĆ

Thompson na Đapićevom mobitelu

Anto Đapić jučer se nije javljao na mobitel da komentira najnovije vijesti iz Izraela. Prije signala za ostavljanje poruka, automatska tajnica njegova mobitela emitira Thompsonovu pjesmu: »Ljubi svoju zemlju, na njoj ti sagradi dom; i brani je krvlju svojom, povezan si s njom. Ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen dom; i s ponosom po njoj hodaj, tvoj zemaljski dom«.