Večernji list: 28. 11. 2005.

HAAG Odvjetnik Hodak tvrdi da haaški sud priječi hrvatskim optuženicima izbor branitelja

Balkanska odvjetnička loža miče 'nepodobne'

Autor: Davor Ivanković

Zvonimir Hodak, jedan od najuglednijih hrvatskih odvjetnika, prije nekoliko je dana bio primoran odustati od zastupanja Hrvata iz BiH, Valentina Čorića, optuženika Haaškog suda, zbog, po njemu, ponižavajućih uvjeta koje Tajništvo Haaškog suda postavlja hrvatskim odvjetnicima.

Hodak je među prvima, još 1995. i 1996., zastupao hrvatske optuženike pred Haagom, branio Tihomira Blaškića, Gojka Šuška i hrvatsku Vladu.

Čudne instrukcije

Sud odavno posjeduje sve informacije i dokumente o njemu. Tajništvo suda, nakon što je V. Čorić poželio da ga, uz odvjetnika Tomislava Jonjića, u Haagu zastupa i Hodak, uglednom zagrebačkom odvjetniku šalje instrukcije u kojima navodi da on, želi li dopuštenje, mora priložiti potvrdu o profesionalnoj kvalifikaciji, imena i adrese sudaca koji bi bili spremni potvrditi njegovu kompetentnost, potvrdu odvjetničke komore o nekažnjavanju, potvrdu o podobnosti koju izdaje "Društvo branitelja iz BiH, RH, SiCG", potvrdu o znanju engleskog ili francuskog jezika i spremnost da ga se o tome testira...

"U pismu koje sam napisao Tajništvu Suda naznačio sam da njima očito nije najvažnija želja optuženika V. Čorića, niti moj pristanak da ga zastupam, jer konačnu odluku hoću li ga braniti donosi Sud!

Balkanska loža

Iz njihovih provjera proizlazi da ja tražim zaposlenje kod njih", čudi se Hodak. U Haagu znaju da je pet godina radio u SAD-u, a testirali bi njegov engleski. "Zašto onda zapošljavaju 150 prevoditelja?" pita Hodak.

Najviše mu smeta "verifikacija" Društva haaških branitelja, jer se radi o "fantomskoj udruzi, koja okuplja branitelje iz BiH, Hrvatske i Srbije, a djeluje poput posebne "lože" i okuplja, u 80-postotnom omjeru, odvjetnike koji su u vrijeme komunizma bili državni tužitelji ili suci", kaže. "Zašto bi neki komunistički sudac sada meni davao certifikat", kaže Hodak i tvrdi da je to manipulacija jer Haag podržava monopol "podobnih" branitelja, a oni, zauzvrat, "filtriraju" branitelje...

"Sva sreća da sam imućan, pa me plaća od 14 - 16 tisuća američkih dolara mjesečno, koliko Sud plaća odvjetnike, ne sprječava da zadržim profesionalni i domoljubni ponos", kaže Hodak, inače ljutit što su ostali hrvatski odvjetnici pristali na ponižavajuće uvjete. "Poznajem anglosaksonsko pravo, nema civiliziranoga suda koji ne bi poštovao pravo optuženika na slobodan izbor branitelja", kaže on, dodajući da su "i u poznatom nuernberškom procesu svi optuženici izabirali branitelje po svojem nahođenju, a da saveznički sud nije odbio nijednoga".

Hodak je u pismu to nazvao "odrazom birokratsko-kolonijalnog mentaliteta koji iskazujete prema odvjetnicima iz Hrvatske". "Možda sam bio oštar, no možda i premalo jer si Tribunal uzima pravo kršiti osnovna načela koja vuku korijene još iz rimskog prava", završava Hodak.

Pravila ista i za iskusne odvjetnike

Odvjetnik Hodak dobio je, istog dana, 23. studenoga, odgovor tajništva Haaškog suda, potpisanog od Alejandre Vicente. U njemu, ona navodi kako su Hodakove reakcije “zaprepašćujuće”. Ponavlja da Hodak mora priskrbjeti potrebne dokumente kako bi dobio odobrenje, navodi članke pravila suda koji to traže od svih odvjetnika “uključujući i od onih s više od 30 godina iskustva”. A. Vicente, ujedno Hodaka obavještava da sva ta pravila može vidjeti na službenoj web stanici suda, te da sud “nije raspoložen stvarati iznimke za pojedine branitelje”. Hodak podsjeća da je sud odbio i odvjetnika Dumančića, jer “nije član Društva haaških branitelja”, premda zna da se član fantomske udruge postaje tek kada ga sud ocijeni “podobnim”.