Večernji list: 28. 11. 2005.

VEČERNJAKOVA ANKETA Za EU opet manje od 50 posto

Hrvati ne vjeruju u pregovarače s EU

Autor: Deana KNEŽEVIĆ

Uoči početka pregovora s Europskom unijom, hrvatska se vladajuća elita suočava s vrlo niskom razinom javnoga optimizma o ishodu tih pregovora. Više od polovice anketiranih građana, ne vjeruje, naime, da će hrvatska pregovaračka ekipa uspjeti zaštititi nacionalne interese u najosjetljivijim područjima.

Pregovori iz sjene

Prema anketi, koju je Večernji list proveo na standardnom uzorku od 900 ispitanika iz cijele Hrvatske telefonskom metodom 24. i 25. studenoga, čak 59 posto građana ne vjeruje da će nacionalni interes biti obranjen u pogledu prava stranaca na kupnju nekretnina u Hrvatskoj. Njih 53 posto ne vjeruje da će hrvatski pregovarači uspjeti zaštititi nacionalne interese tijekom pregovora o poljoprivredi. Istodobno, oko 50 posto građana smatra da se pregovorima neće uspjeti zaštititi interese kad je riječ o socijalnim pravima.

Barem tri su moguća objašnjenja za ovako nisku polaznu razinu povjerenja građana u ishod pregovaračkog procesa. Iz prerspektive vrlo općenitog poznavanja te teme, u javnosti je dominantan stav da se standardi EU u pravilu moraju prihvatiti, te da se pregovori vrte samo o duljini prijelaznog roka, a da je vrlo malo zemalja i u malom broju slučajeva uspjelo izboriti da budu izuzete.

Drugo, hrvatski pregovarački tim od glavnog pregovarača do voditelja pojedinih poglavlja i članova radnih skupina još uvijek kao da funkcionira iz sjene. Još nije aktivirana nikakava kampanja za bolje razumijevanje procesa pregovora, pa samo četvrtina građana prema toj temi ima pozitivan stav. Treće je moguće objašnjenje, što je taj proces još uvijek u fazi screeninga, odnosno ocjene usklađenosti s europskim zakonima.

Javnost, a ni izvršna i zakonodavna vlast, još nemaju pred sobom jasnu sliku što bi za Hrvatsku i u kojem području mogao biti problem, pa je razumljivo što još nema niti jasnog stava o tome koje će nacionalne interese pregovarači štititi kroz što dulji prijelazni rok, a za koje će možda tražiti izuzeće od pravila EU.

Više protivnika EU

Nakon skoka potpore hrvatskom ulasku u EU zabilježenog u listopadu, u studenome je splasnula euforija nad time da je Hrvatska napokon dobila pregovore. Sada ulazak u EU podržava 48,1 posto građana, a prije mjesec dana za ulazak u EU bilo ih je 51,6 posto. Broj protivnika EU narastao je s 30, na 34,8 posto, dok je broj neopredijeljenih otprilike isti oko 17 posto.