Glas Istre: 29. 11. 2005.

PREMIJER NA SJEDNICI VLADE NAJAVIO DA UGOVOR O GRANICI S BiH IDE NA REVIZIJU

Sanader: Kritičari sporazuma s Austrijom prave se »toše«

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader sazvao je sinoć nakon povratka iz Barcelone sjednicu Vlade s koje je, između ostalog, poprilično oštro odgovorio i na oporbene, pogotovo kritike SDP Ivice Račana, na sporazum o obeštećenju austrijskih državljana za oduzetu imovinu u vrijeme komunističke vladavine.

- Danas se neki u Hrvatskoj prave ludi, možda su to preteške riječi za sjednicu Vlade, ali nekada treba reći »bobu bob a popu pop« poručio je Sanader ponavljajući tako citat Stipe Šuvara. Čini se da Vlada i dalje čvrsto stoji iza sporazuma, a Sander je podsjetio da je Ustavni sud donio odluku da se i strani državljani moraju obeštetiti za imovinu koja im je oduzeta u vrijeme komunističke vladavine.

- Danas se nasljednici tih komunista i oni sami prave »toše«, rekao je Sanader koji je očito aludirao na Ivicu Račana, iako ga nije poimence spomenuo. No, zato je upozorio da je baš Račanova Vlada poštujući odluku Ustavnog suda promijenila Zakon i formirala povjerenstvo koje će u bilateralnim razgovorima doći do sporazuma o obeštećenju.

- Vlada je naslijedila niz neriješenih problema. Oni prije nas bili su nesposobni i nisu imali hrabrosti i vizije riješiti ta otvorena pitanja. Sada se javljaju za riječ i imaju to pravo jer smo se za to njihovo pravo borili i borit ćemo se i dalje makar su sto posto u krivu kao što je sada slučaj, zaključio je Sanader.

Ministrici Vesni Škare-Ožbolt posebno je zasmetala Račanova tvrdnja da je povjerenstvo koje je formirala bivša Vlada, a koje se sastalo u njenom mandatu čak dva puta moglo pregovarati i dvjesto godina da ne sklopi sporazum jer je to, po njezinu mišljenju, rušenje kredibiliteta i ugleda države. Dodala je i da je Račanova Vlada sastavila popis država s kojima treba sklopiti bilateralne sporazume te da po tom popisu pravo na obeštećenje imaju 444 građana Austrije te 163 iz Francuske. Ministrica je objasnila da pravo na naknadu nemaju oni strani državljani koji su obeštećeni ranim sporazumima bivše Jugoslavije i tih zemalja.

Vlada je sinoć odlučila da će prije ratifikacije sporazuma o granici s BiH ipak razmotriti sve činjenice o jednom dijelu te granice, odnosno otočića Mali i Veliki školj koji bi trebali pripasti BiH. Vlada je brzopotezno odbila sva 304 amandmana na proračun za sljedeću godinu, a odlučila je sazvati tematsku sjednicu Vlade o gospodarskoj strategiji na koju će pozvati i predsjednika države Stjepana Mesića.

J. MARIĆ