Slobodna Dalmacija: 27. 11. 2005.

ŠPIJUNI I ZAKON ŠTO JE ZAKLJUČILO VIJEĆE ZA NADZOR TAJNIH SLUŽBI O RADU BIVŠEG ŠEFA POA-e

Turek zakonito prisluškivao, ali ipak kršio ljudska prava

DRŽAVNI NEPRIJATELJI Iz podužega Turekova popisa "državnih neprijatelja", njih devet bilo je podvrgnuto prisluškivanju i praćenju. No, te "mjere", kako se kaže u špijunskom žargonu, imale su opravdanje i puno zakonsko pokriće, jer je tih devet osoba bilo umiješano u organizirani kriminal

ZAGREB - Premda nije nezakonito i neopravdano prisluškivao, Franjo Turek, bivši šef POA-e, prekršio je Ustavom zajamčena ljudska prava. Tako, ukratko, glasi zaključak Vijeća za nadzor tajnih službi. No, svoj službeni nalaz Vijeće će objaviti tek u utorak. Zaključak će se proslijediti saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost, zatim Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Opravdane mjere

Riječ je o Turekovu dokumentu iz 2002., kojim je tadašnju vladu Ivice Račana pokušao uvjeriti da postoji desničarska urota od 70-ak ljudi: neki sportaši, "desni" političari, kriminalci i predstavnici Crkve, uključujući samog Ivu Sanadera, sadašnjeg premijera, a tadašnjeg predsjednika oporbenog HDZ-a. Iz podužeg Turekova popisa "državnih neprijatelja", njih devet bilo je podvrgnuto prisluškivanju i praćenju. No, te "mjere", kako se kaže u špijunskom žargonu, imale su opravdanje i puno zakonsko pokriće, jer je tih devet osoba bilo umiješano u organizirani kriminal. Neki od njih pojavili su se u "slučaj Dobranja" sa švercom oružja i eksploziva za IRA-u. O njemu se 2000. i 2001. pisalo i u medijima.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, jedinu su polemiku članovi Vijeća vodili o tomu da li Turekov način stvaranja 'Rezimea' okvalificirati kao "nezakonitost" ili "nepravilnost" u radu POA-e. Zbog tih dvojbi konačna odluka nije donesena prošlog četvrtka, kako je bilo očekivano. Pretpostavlja se da će njihov službeni zaključak biti formuliran u utorak uz jedno ili dva izdvojena mišljenja.

Žrtve konstrukcija

Ipak, nalaz Vijeća je izuzetno značajan, jer uspostavlja potpuno nove standarde špijunskog djelovanja, kakvi do sada nisu postojali u Hrvatskoj. Koliko je, po mišljenju Vijeća, uhođenje i prisluškivanju švercera oružja bilo opravdano, pa tako i zakonito, najveći broj ljudi iz Turekova 'Rezimea' žrtve su klasičnih špijunskih konstrukcija. Povezani su u desničarski komplot zbog sličnih političkih stavova, poznanstava, kritičkog odnosa prema tadašnjoj vlasti i potpori generalima što ih je umirovio predsjednik Mesić. Produkcija toga tipa izvješća činila je najveći dio rada domaćih tajnih službi, a politika ih je smatrala opravdanima i zakonitima. Ovo je prvi put da bi šefa jedne domaće tajne službe mogli osuditi zato što je državnim neprijateljima proglasio osobe koje se protive potezima vladajuće garniture.

Nikola PLANČIĆ