Glas Istre: 29. 11. 2005.

REAKCIJE NA PRIJEDLOG RATIFICIRANJA UGOVORA O DRŽAVNOJ GRANICI IZMEĐU RH I BiH

Bebić: Neću glasovati za ugovor o granici

DUBROVNIK - Kad je 1999. godine sklopljen Ugovor o državnoj granici između RH i BiH, o kojem su tada u medijima iznošena različita mišljenja, vrsnim poznavateljem problematike razgraničenja dviju susjednih država pokazao se tadašnji HDZ-ov saborski zastupnik i sadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

- Godine 1999. dobio sam svu raspoloživu arhivsku građu i knjigu »Hrvatska granica na Kleku« te mnogobrojne karte koje se tiču te problematike. Iz svega toga sam saznao da nikad nije dolazilo u pitanje pripadanje Hrvatskoj otočića Veliki i Mali školj u Malostonskom zaljevu te vrha poluotoka Klek s hridinom Lopata u zaljevu Klek-Neum. Kompletnu dokumentaciju sam predao predsjedniku komisije za rješavanje pitanja granice RH i BiH gospodinu Željku Dobranoviću, upozorivši ga da vodi o tome računa kod pregovaranja. Osim toga, dokumentaciju sam službeno poslao Ministarstvu vanjskih poslova. Ne znam kako su oni to zanemarili. U svakom slučaju, danas imamo situaciju kakvu imamo, rekao je Bebić.

Odgovarajući na upit kako će se postaviti prilikom rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu Ugovora, kaže - »onako kako sam se i do sada uvijek postavljao«.

- Na temelju povijesnih činjenica i arhivskih podataka branit ću ono što je iz dokumenata evidentno. Tekst ugovora nisam čitao, ali ako je točno što piše u novinama, da ugovor ne uvažava činjenice da je riječ o hrvatskom državnom teritoriju, ne mogu nikako glasovati za ratificiranje ugovora, istaknuo je Luka Bebić.

S. AHMETOVIĆ