Slobodna Dalmacija: 27. 11. 2005.

POVRATAK BESPARICE - INSOLVENTNOST DOSEGNULA 10,8 MILIJARDI KN

Blokirani račun ima 20.276 tvrtki

Piše: Sanja STAPIĆ

Insolventnost u Hrvatskoj je početkom listopada težila 10,8 milijardi kuna i bila je za 94,6 milijuna kuna veća nego prethodnog mjeseca. U rujnu je, u odnosu na kolovoz, dug po nepodmirenim nalozima blokiranih pravnih osoba porastao za 0,9 posto, a uzevši u obzir znatno sporiji trend pada nepodmirenih naloga kao i to da se više od 80 posto dugovanja insolventnih poduzeća odnosi na pravne osobe koje su u blokadi duže od 365 dana, ne očekuju se bitnije promjene stanja, ističu u Centru za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, u publikaciji "Gospodarska kretanja".

U odnosu na prošlogodišnji rujan, insolventnost je manja, ali je dinamika pada iznosa nepodmirenih naloga još uvijek sporija od lanjske. U prvih devet mjeseci ove godine vrijednost nepodmirenih naloga manja je za oko 300 milijuna kuna, dok je to smanjenje iznosilo 1,4 milijarde kuna u istom lanjskom razdoblju.

Dok se u srpnju i kolovozu broj insolventnih pravnih osoba smanjivao, a broj zaposlenih u njima rastao, u rujnu je zabilježena obrnuta situacija pa je povećan broj insolventnih pravnih osoba za njih 260 na ukupno 20.276, dok je istodobno za 4555 ljudi pao broj zaposlenih kod takvih poslodavaca na njih 30.710. Makroekonomski analitičari Hrvatske gospodarske komore navode da bi takva kretanja mogla navesti na zaključak da je u evidenciju blokiranih pravnih osoba ušao velik broj poduzeća s malim brojem zaposlenih, a iz nje izašao malen broj pravnih osoba s većim brojem zaposlenih.