Vjesnik: 30. 11. 2005.

Sabor prihvatio Državni proračun

ZAGREB - S 84 glasa za i 24 protiv, u utorak je Sabor usvojio Državni proračun za 2006. godinu u kojem je 72 posto od ukupno 98,9 milijardi kuna rezervirano za mirovine, zdravstvo i plaće. Usvojeni su i financijski planovi zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, HAC-a, HC-a te agencija i fondova koje se financiraju iz proračuna. Uz stranke vladajuće koalicije i zastupnike manjina, proračun su podržali i pravaši te većina nezavisnih zastupnika.

Rasprava i glasovanje o 304 amandmana u kojima se tražila preraspodjela ukupno 6,4 milijarde kuna bili su neuobičajeno brzi i trajali su samo desetak sati pa se nije kao proteklih godina srasprava produljila do poslije ponoći.

Svi su amandmani odbijeni pa i oni koje su predlagali zastupnici koji su podržali proračun, na primjer Frano Piplović (DC) i zastupnici manjina, a slavonski regionalni trojac Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić odustao je od većine svojih amandmana.

Najviše je amandmana, 60, upućeno na dio proračuna za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, slijedi s 56 amandmana Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, te sa 44 Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Financijski najteži amandman podnijeli su Mate Arlović, Mate Gavran i Ljubica Brdarić (SDP) tražeći da se za nabavu motornih vlakova, teretnih vagona i rekonstrukciju pruga izdvoji 650 milijuna kuna. Amandman je odbijen nakon što je državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec najavio nabavu većeg broja vagona u 2007. i 2008. godini te 130 milijuna kuna više za željeznicu u proračunu za 2007..

Odbijeni su i brojni amandmani u kojima se tražilo da se više novca uloži u razvoj luka unutarnjih voda, gradnju brodova te novog putničkog terminala zagrebačke zračne luke.

Ništa bolje nije prošlo ni oko 60 zahtjeva za veća izdvajanja za znanost, obrazovanje i šport, niti 30 za zdravstvo i socijalu. Nisu prihvaćeni ni zahtjevi oporbenih zastupnika iz Slavonije za veća izdvajanja za natapanje kao ni amandman Božidara Pankretića i Ivana Kolara (HSS) da se za investicijsku potporu u poljoprivredi i ribarstvu izdvoji 200 umjesto 90 milijuna kuna. Ministar financija Ivan Šuker je pritom upozorio da je ta potpora s 13 milijuna u 2003. povećana na 90 milijuna za 2006. godinu. Držeći se pravila da u proceduru mogu ući samo amandmani koji ne probijaju ukupni iznos proračunskih rashoda, zastupnici su novac za svoje amandmane vrlo često »oduzimali« obavještajnim službama pa se u kuloarima moglo čuti da bi, u slučaju da se ti amandmani prihvate, POA u sljedeće četiri godine morala staviti ključ u bravu. Dosta je zastupnika zahtijevalo da se predviđena tri milijuna kuna za Vladin vozni park prepolove te preusmjere za informatizaciju Sabora. Odbijajući te amandmane, ministar financija Ivan Šuker upozorio je na to da je Sabor za informatizaciju dobio 54 posto više novca nego ove godine napominjući i da se 2006. godine ne predviđa kupnja novih automobila za potrebe Vlade.

Ivka Bačić, Sanja Kapetanić, Marijan Lipovac