Glas Istre: 01. 12. 2005.

PREDSJEDNIK HSP-a RAZGOVARAO S IVOM SANADEROM O KONTROVERZNOM SPORAZUMU S AUSTRIJOM

Đapić: Premijeru ne bi odgovarao debakl u Saboru

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Ante Đapić rekao je jučer da je s premijerom Ivom Sanaderom razgovarao o kontroverznom sporazumu s Austrijom te da je on uvjeren da ima dovoljno argumenata da bi uvjerio zastupnike da podrže njegovu ratifikaciju.

- Sanader misli da mu neće biti dramatičan problem osigurati dvotrećinsku većinu za ratifikaciju, ali ja bih mu ipak toplo preporučio da povuče sporazum jer mu ne bi odgovarao debakl u parlamentu, ustvrdio je Đapić na konferenciji za novinare.

Šef pravaša predlaže Sanaderu da odmah na konzultacije pozove predsjednike parlamentarnih stranaka da bi ih upoznao s trenutačnim pravnim stanjem oko spomenutog sporazuma. Inače, Đapić ocjenjuje da je na djelu kriza u državnom vrhu koja pokazuje slabosti u komunikaciji između premijera i predsjednika Republike, pa se i zbog toga »neće moći izbjeći razgovor o svemu u Saboru«.

- Sabor će u najmanju ruku morati osuditi velike zločine koje je nakon 1945. komunistički režim počinio nad Nijemcima i Austrijancima. Vjerujem da imamo snage za to jer se radi o jednoj od tamnih strana naše povijesti, naglasio je Đapić i u tom kontekstu zamjerio Mesiću da je u svojem obraćanju naciji »govorio izvan prostora i vremena u kojemu živimo«.

- Vlasti SFRJ preuzele su svu imovinu folksdojčera, to je činjenica, a Mesiću i njegovim savjetnicima nije trebalo da se bave ideološkom dimenzijom tog predmeta jer tada nastupaju veliki problemi, objasnio je Đapić koji upozorava da slijedi realna opasnost da Židovi koji žive u SAD-u zatraže naknadu imovine koja im je oduzeta za vrijeme NDH, »iako bi to, zapravo, bilo priznanje državnosti NDH«.

Predsjednik HSP-a izrazio je i neslaganje s inicijativom slovenskog premijera Dimitrija Rupela da visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana bude arbitar u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva.

D. CIGLENEČKI