Jutarnji list: 01. 12. 2005.

SLUČAJ MARGUŠ Tko je osječkom gradonačelniku Anti Đapiću predao listu svjedoka iz istražnog spisa za ratni zločin 1991.

Odustali od svjedočenja jer je Đapić odao njihov identitet

Dio ‘obilježenih’ najavio je da neće svjedočiti zbog straha za vlastitu i budućnost svojih obitelji

OSIJEK - Nekoliko svjedoka, koji tek trebaju biti saslušani u istrazi protiv Freda Marguša osumnjičenog za ratni zločin nad dr. Milutinom Kutlićem i Radoslavom Ratkovićem krajem 1991. godine, odustalo je od mogućnosti bilo kakvog svjedočenja nakon što je osječki gradonačelnik Anto Đapić prošli tjedan javno pročitao njihova puna imena i prezimena!

Kako je dio lokalnih medija više puta prenio Đapićeve navode, dok je lokalna televizija integralnu konferenciju za novinare emitirala nekoliko puta, dio "obilježenih" najavio je da neće svjedočiti jer strahuje za vlastitu i budućnost svojih obitelji. Đapić je konferenciju organizirao kako bi prosvjedovao zbog posljednjih napisa o predistražnim radnjama vezanim uz ratne zločine u Osijeku.

Dostavljač je poznat

Imena je pročitao izravno iz istražnog zahtjeva kako bi "dokazao" da među predloženima nema imena Krunoslava Fehira koji bi, prema njemu, trebao biti ili svjedok ili suokrivljenik. Premda novinarima prvo nije htio reći kako je došao do istražnog zahtjeva niti pojasniti zbog čega se stavio u funkciju Glavaševa odvjetnika, Đapić je na kraju rekao da je istražni zahtjev dobio poštom od anonimnog dostavljača.

Upućeni tvrde da istražni zahtjev Đapiću nije stigao poštom, već mu je predan u ruke dan ranije, kada je odlučio održati "pressicu". U skladu s tim, ni "dostavljač" nije nepoznat jer su, osim osoba iz Odvjetništva i sa suda, koje tvrde da od njih nije procurio, do primjerka istražnog zahtjeva mogli doći i određeni branitelji kojima je dozvoljen uvid, pa tako i mogućnost fotokopiranja određenih dijelova spisa. Zbog posljednjih događaja upitna je i budućnost svih ostalih istraga o ratnim zločinima u Osijeku tijekom 1991. i 1992. jer je curenje povjerljivih dokumenata i njihovo predočavanje javnosti posljednjih nekoliko mjeseci postala učestala pojava, čime se, premda Đapić tvrdi da pritisak na pravosuđe vrše mediji, vrši direktan pritisak ne samo na pravosuđe nego i na svjedoke koji bi tajni trebali ostati sve do eventualnog suđenja.

Tajnost dokumenta

Iz Državnog odvjetništva RH potvrđeno nam je da je istražni zahtjev dokument koji predstavlja određenu vrstu tajne osim za stranke u postupku i njihove branitelje. O tome je li iznošenjem njegova sadržaja, i na način na koji je to učinio Đapić, počinjeno bilo kakvo kazneno djelo, odgovor nismo dobili jer je "predmet u postupku i u nadležnosti je istražnog suca".

Verica Tomić

U Srbiji se javilo još 20 svjedoka iz Osijeka `91.

OSIJEK - Nakon što je, u nazočnosti predstavnika osječke policije i Županijskog državnog odvjetništva, u Beogradu nedavno ispitano sedam svjedoka koji imaju neposredna saznanja o događajima u Crvenoj vojarni i u garažama u dvorištu Županije, srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine javilo se još potencijalnih svjedoka.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o novih 20-ak osoba, no za sada nije poznato koliko će njih biti svjedoci u formalno-pravnom smislu. Jednako tako, još se ne zna ni kada bi se saslušanja trebala obaviti jer to ovisi o hrvatskoj strani "ispitivačkog tima". (V.T.)