Glas Istre: 09. 12. 2005.

UNATOČ VIŠEGODIŠNJIM PRIJETNJAMA, OSJEČKI NOVINAR USTRAJE U POSLU HRABROG I MORALNOG ISTRAŽIVAČKOG NOVINARA

Hedl: Uzalud mi prijete, neću odustati

Najozbiljniju prijetnju dobio sam 1996., kada mi je Glavaš poručio da će me »pretvoriti u prah i pepeo«, prisjetio se Drago Hedl

ZAGREB - Uzalud mi prijete, neću odustati, kazao je jučer novinar Feral Tribunea Drago Hedl kada smo ga pitali kako višegodišnje ozračje prijetnje, u kojemu živi taj osječki istraživački novinar, utječe na njegov svakodnevni život i rad. »Nije ugodno, ali trudim se ne mijenjati temeljni novinarski stav«, kazao nam je Hedl.

Najnoviju prijetnju Hedlu, koju su mu anonimni počinitelji poslali u pismu s porukom da će »ubiti i njega i njegovog Levara«, jučer je osudio Hrvatski helsinški odbor (HHO), pozivajući vlasti da konačno spriječe nasilje prema novinarima i medijima.

- Hrvatske vlasti moraju konačno stati na put svakojakom nasilju prema novinarima i medijima. Podsjećamo da praktično ni jedna dosadašnja prijetnja ili napad na ljude iz medijske struke, a bilo je čak i ranjavanja vatrenim oružjem i podmetanja eksploziva, nisu rasvijetljeni, a o kažnjavanju krivaca da se i ne govori, istaklo je u priopćenju Vijeće za medije HHO-a.

Hedl je u izjavi za naš list podsjetio da mu je prvu ozbiljnu prijetnju 1996. uputio Branimir Glavaš kada mu je, preko ondašnjega saborskog zastupnika Ivice Vrkića, poručio da će ga »pretvoriti u prah i pepeo«.

- Bila je to vrlo jasna i ozbiljna prijetnja, zbog koje sam se obratio HND-u i HHO-u. Tada me nazvao i američki veleposlanik Peter Galbraith i ponudio mi da će razgovarati s Tuđmanom i Šuškom, prisjetio se Hedl, dodajući da su mu prijetili i kasnije, »ali ovo najnovije pismo prvi je put da se prijeti i mojim izvorima, i to na zloslutno znakovit način, usporedbom s ubijenim svjedokom zločina u Gospiću, Milanom Levarom«, kaže Hedl.

Osječki je novinar prihvatio prijedlog načelnika osječke policije Vladimira Fabera za policijskom zaštitom, ali je odbio da to bude viši stupanj zaštite, odnosno da uz njega stalno bude jedan policijski specijalac. Prihvatio je niži stupanj zaštite, uz dogovor da će se, pokaže li se potreba, zaštita pooštriti. »Tko mi prijeti, ne mogu decidirano tvrditi. Mogu samo pretpostavljati kako je logično da razotkrivanje ratnih zločina u Osijeku, o kojima sam mnogo pisao, ne odgovara osobama koje bi u te zločine mogle biti upletene«, kaže vjerojatno najugledniji - a istodobno najsamozatajniji - hrvatski istraživački novinar. »Valja znati da je istraga o tim zločinima u završnoj fazi, i dosta je nervoze među ljudima koji su predmet te istrage«, kazao nam je Hedl.

B. PAVELIĆ

Hedl: Glavaš i Đapić prokazuju tajne svjedoke

Branimir Glavaš je u utorak u Valpovu izjavio da se tajni svjedok krije u Istri, a gradonačelnik Osijeka Anto Đapić, osim što je nedavno javno pročitao popis mogućih svjedoka, prijetnje novinarima komentira tvrdnjom da »novinari nisu svete krave«. To je, dakle, taj političar koji se klanja u Izraelu, kaže Drago Hedl. HHO u svom priopćenju kaže da »neki od vodećih osječkih političara« ometaju istragu objavljujući identitet svjedoka, na što političke stranke, kao i javnost, šute. »Ljudi se još uvijek boje, naročito u Osijeku«, objašnjava Hedl.