Slobodna Dalmacija: 19. 12. 2005.

OTKRIVAMO NAKON ŠTO JE SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAVU NEGATIVNO OCIJENIO LEGALIZACIJU 650 BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA U OPĆINAMA VIR, NIN I SUKOŠAN

Anto Đapić mimo zakona legalizirao kuću na Viru

SPORNE ODREDBE Predstojnica Ureda državne uprave u Zadru Draga Petričić potvrdila je da je Anto Đapić još 7. svibnja 2004. godine dobio izvod iz Općinskog plana za lokacijsku dozvolu, da bi potom u srpnju ove godine od Ureda zatražio i građevinsku dozvolu koja mu, međutim, još uvijek nije izdana

Piše: Ivica NEVEŠĆANIN

Saborski zastupnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić dobio je lokacijsku dozvolu za svoju bespravnu vikendicu na Viru zahvaljujući uvjetima za provođenje legalizacije iz općinskoga prostornog plana, koje je Središnji državni ured za upravu ocijenio protivnima Ustavu RH i Zakonu o prostornom uređenju. Temeljem istih ili sličnih protuustavnih i protuzakonitih odredbi, koje su ugrađene i u prostorne planove Općine Nin i Općine Sukošan, lokacijsku dozvolu je do 30. srpnja 2004. dobilo ukupno 650 bespravno sagrađenih objekata. Od toga se čak 350 građevina nalazi na Viru, a 300 ih je na području Nina i Sukošana.

Predstojnica Ureda državne uprave u Zadru Draga Petričić potvrdila nam je da je Anto Đapić još 7. svibnja 2004. godine dobio izvod iz Općinskog plana za lokacijsku dozvolu, da bi potom u srpnju ove godine od Ureda zatražio i građevinsku dozvolu koja mu, međutim, još uvijek nije izdana.

Zatrpani tisućama zahtjeva

Među spornim odredbama za provođenje legalizacije kao ključnima se navode članci (članak 28. za Općinu Vir i članak 33. za Općinu Sukošan) koji propisuju da se bespravno izgrađeni objekti, koji se nalaze unutar građevinskog područja, a koji odstupaju od uvjeta određenih Planom, mogu legalizirati u roku od dvije godine od donošenja plana, na osnovi zračne snimke zatečenog stanja iz travnja 2003. godine. Potvrdu da se pojedini objekt nalazi na snimci izdavale su općinske stručne službe. Cilj osporenih članaka, sastavljenih u dogovoru Zavoda za urbanizam i općina, bila je legalizacija što većeg broja bespravnih građevina. Budući da je samo na Viru više od 9000 objekata bez papira, u Ninu oko 2000, a u Sukošanu čak 99 posto građevina, nakon što su planovi stupili na snagu u veljači 2004., nadležni je ured Državne uprave u samo nekoliko tjedana bio zatrpan tisućama zahtjeva za brzu legalizaciju.

Broj zahtjeva zaustavio se stupanjem na snagu Uredbe o zaštiti obalnog pojasa, a svi dotad pristigli zahtjevi stavljeni su na čekanje. Odluku o obustavi primjene spornih članaka, pa time i pristiglih zahtjeva, donio je državni tajnik Antun Palarić na temelju nalaza Urbanističke inspekcije Ministarstva graditeljstva, tek krajem srpnja odnosno početkom kolovoza ove godine.

Bez zakonskog pokrića

Članci bez ikakvoga zakonskog pokrića uvršteni su u općinske planove na prijedlog Zavoda za urbanizam Zadarske županije koji je, ujedno, i izradio planove za Općinu Vir i Općinu Nin, dok je prostorni plan Općine Sukošan, također uz suglasnost Zavoda, izradila tvrtka ACES iz Zadra, u vlasništvu poznatog HNS-ovca Željka Predovana. On smatra da je proglašavanje protuzakonitim legaliziranih objekata apsurdna priča u kojoj najveću odgovornost snosi ministrica Marina Matulović-Dropulić i Ministarstvo graditeljstva.

— Za mene to nije protuzakonita legalizacija. Prostorni plan je taj koji određuje pravila igre u prostoru. Sličan članak svaki plan mora imati, inače nije moguće legalizirati bespravnu gradnju. O tome smo ljetos razgovarali s ministricom u Zagrebu, ali nam je ona svejedno najavila da će inspekcije reagirati. Općina Nin, primjerice, na taj način provodi legalizaciju od 2002. godine, ali je Ministarstvo reagiralo tek ove godine. Zašto država reagira tek nakon tri godine, kada je proces legalizacije odmakao? Ako tako ne valja, neka Ministarstvo ponudi rješenje ili predloži Zakon o legalizaciji — kaže Predovan, uvjeren da je sporna legalizacija ipak "prešutno funkcionirala".

Pokušaj uvođenja reda

S postojanjem prešutne suglasnosti MZOPUG-a za legalizaciju ne slaže se Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za urbanizam Zadarske županije, na čiji su prijedlog općine uvrstile protuzakonite članke u svoje planove.

— Odredbe za legalizaciju bile su pokušaj uvođenja reda u prostoru, što je i zadaća prostornih planova. Zakon objekte bez građevinske dozvole tretira kao da u prostoru ne postoje, što je nonsens — kaže Kozulić.

— Pa što da radimo s Virom? U 2003. je nešto napravljeno, ali od tada je na Viru izgrađeno tko zna koliko bespravnih objekata. Naša je pogreška — dodaje ravnateljica — što u planovima nismo detaljno propisali uvjete za provedbu legalizacije, kao što su veličina građevinske parcele, koeficijent izgrađenosti ili visina građevine. Napravit ćemo to u sklopu izmjena i dopuna planova tih općina — kazuje Nives Kozulić, uz napomenu da su iste ili slične odredbe ugrađene i u prostorne planove Općine Starigrad i Općine Privlaka.

Koliko je na taj način legalizirano objekata u tim općinama, predstojnica Draga Petričić nam nije mogla reći. Možda i stoga što Općina Privlaka — iako u svom prostornom planu ima sporni članak o legalizaciji temeljem avionske snimke — nije dobila nikakvu odluku Središnjeg ureda za upravu!

Potpredsjednik Sabora čeka lokacijsku

Od poznatih političara koji imaju bespravne kuće na Viru, samo je Anto Đapić iskoristio mogućnost protuzakonite legalizacije. Potpredsjednik Sabora Darko Milinović još uvijek čeka lokacijsku dozvolu na ime svog oca, dok bivši ministar obrane Pavao Miljavac i bivši SDP-ovac Zdravko Tomac zahtjeve za izdavanje lokacijske dozvole nisu ni podnijeli.

Ministarstvo neće poništiti spornu legalizaciju

"Ministarstvo nema namjeru izrađivati zakon o legalizaciji bespravne gradnje, ali će se kroz prostorne planove odlukom samih gradova i općina sanirati pojedina područja ako nisu protivna županijskim prostornim planovima i Uredbi o uređenju i zaštiti obalnog područja", stoji u odgovoru glasnogovornice MZOPUG-a Kate Gojević.

Kozulić u sukobu interesa

Nives Kozulić od lokalnih izbora kao nestranačka osoba volonterski obnaša i dužnost zadarskog poglavara za urbanizam i graditeljstvo. Zbog toga je više puta prozivana za sukob interesa, no ona i dalje tvrdi da nije u pitanju sukob interesa, nego "preklapanje funkcija". Županijski zavod, kao stručni supervizor, daje mišljenje samo za gradske i općinske planove, dok im suglasnost daje Ministarstvo. Pravno gledano, to su dvije različite kategorije. Mišljenje se i ne mora uvažiti, ali bez suglasnosti ne možete ništa, objašnjava Kozulić.

U Sukošanu legalizacija izvan građevnog područja

Iako svi naši sugovornici tvrde da su sporni članci omogućavali legalizaciju samo unutar građevinskog područja, to očito nije točno. Državni tajnik Palarić, naime, članak 33. prostornog plana Općine Sukošan smatra, među ostalim, protivnim članku 42. Zakona o prostornom uređenju jer omogućava, kako piše, "zadržavanje u prostoru svih objekata izgrađenih izvan građevinskog područja".