Jutarnji list: 17. 12. 2005.

Škare-Ožbolt potvrdila: Pismo iz Haaga zbog Đapića

ZAGREB - Zbog predsjednika HSP-a i gradonačlnika Osijeka Ante Đapića, koji je na konferenciji za novinare pročitao imena potencijalnih svjedoka ratnih zločina koji su se 1991. godine događali u Osijeku nad srpskim civilima, stigle su negativne reakcije iz Haaškog suda. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt jučer nam je izjavila da je iz Haaga dobila pismo u kojem se izražava zabrinutost zato što u Hrvatskoj ne funkcionira institut zaštite svjedoka.

- Odmah nakon primitka tog pisma obratila sam se Državnom odvjetništvu i zatražila da u skladu sa svojim ovlastima ispitaju kako se dogodilo da je gradonačelnik Osijeka došao u posjed imena svjedoka i objavio ih - kaže minsitrica, napominjući da očekuje i povratnu informaciju.

Naime, Đapićev istup i reakcija Haaga u kojoj se Hrvatsku upozorava na neadekvatnu zaštitu svjedoka izazvali su veliku zabrinutost jer bi se moglo dogoditi da se nakon još jednog odavanja imena svjedoka Hrvatskoj oduzme predmet Ademi - Norac. Naime, Haag može prema pravilu 11 bis, kojim se uređuje ustupanje predmeta domaćim pravosuđima, taj isti predmet i vratiti u Haag. (I.T.)