Jutarnji list: 27. 12. 2005.

Vidović: HDZ i HSP u Sisku rade kao Cosa nostra

Piše: Vlado Vurušić

U Sisku postoji neformalna skupina interesno povezanih ljudi, kojima su političke stranke, politika i ideologija paravan za nečasno prisvajanje i krčmljenje imovine grada

SISAK - Božićni dani u Sisku protječu u vrlo burnim političkim raspravama i sukobima. Ponovno se dogodila za ovaj grad već tradicionalna promjena vijećničkog stranačkog dresa.

Oporba je tako s prelaskom dvojice SDP-ovaca postala jača te su objavili da Davorko Vidović iz SDP-a više nije gradonačelnik, a za danas najavljena je sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se trebao izabrati novi gradski šef iz redova HDZ-a.

• Jeste li vi još uvijek gradonačelnik Siska?

- Naravno. Nitko me još nije smijenio. Gradonačelnik sam sve dok Gradska skupština ne odluči drukčije, a imat ćemo sjednicu u srijedu 28. prosinca na kojoj bi se sve trebalo razriješiti. Pozivi su upućeni svim vijećnicima i nadam se da će se svi odazvati.

• No, govori se o sjednicu u utorak 27. prosinca na kojoj će se raspravljati o vašoj smjeni.

U Sisku praktički nikada, do zadnjih izbora, na vlasti nisu bili oni za koje su građani glasovali

- To je nastavak nelegalnog skupa vijećnika koji se održava u sisačkom hotelu Panonija. Zadužen sam za poštivanje zakonitosti rada i procedure. Jasno je da ta okupljanja vijećnika nemaju nikakav legitimitet. Ne bojim se glasovanja o povjerenju, pa ni smjenjivanja. Do moje smjene može doći sada, nakon što su dva naša vijećnika, odnosno vijećnika SDP-a - Roko Nikolić i Ivan Kindi - prešla u HSP. Tim prelaskom oporba je dobila potrebnu većinu - 17-15. Dakle mogu me smijeniti. Većinu za taj svoj čin imaju. No, nije stvar u tome, do moje smjene može doći, ali će ona biti legalna, ali ni slučajno legitimna. Tko ima legalnost građanima Siska, nakon izbora, postaviti gradonačelnika kojem su građani jasno izrazili nepovjerenje. Ovdje su stvari puno dublje i kompliciranije. Ne radi se samo o smjeni gradonačelnika jer se odnos snaga promijenio na način koji je ružan, sumnjiv i zapravo kriminalan. U ovom gradu HDZ već 12 godina vlada tako da kupuje vijećnike. Naprosto oni otimanjem, prijetnjama i sličnim radnjama nakon izbora potiru volju građana Siska.

• Izrekli ste jake optužbe na račun političkih suparnika.

- U Sisku praktički nikada, do zadnjih izbora, na vlasti nisu bili oni za koje su građani glasovali! I sada kada se konačno volja na izborima pretočila i u Gradskom poglavarstvu, počele su prljave igre da bi se to onemogućilo. A ovo se počelo pripremati još od srpnja. U Sisku postoji jedna, da tako kažem, neformalna skupina interesno povezanih ljudi, kojima su političke stranke, politika i ideologija zapravo paravan za nečasno prisvajanje i krčmljenje imovine grada. Funkcioniraju po principu Cosa nostre, sastavljene od moćnih i bogatih ljudi ovoga grada koji su se, zbog svojih većih i manjih interesa, “zbližili” još tijekom rata, a koji grad smatraju svojim vlasništvom. Oni ne žele vlast koja bi onemogućila njihovu nedodirljivu poziciju, odnosno ne žele vlast koju ne mogu kontrolirati i nadzirati. Zato im sadašnji odnos snaga u Sisku i ja, kao gradonačelnik ne odgovaraju

• Tko vodi tu neformalnu skupinu?

- Riječ je o koaliciji različitih interesnih skupina koje se međusobno ucjenjuju i kontroliraju, ali svi zajedno udruženo nastupaju protiv onih koji ih ugrožavaju izvana.

• Govori se da bi vas mogao zamijeniti bivši gradonačelnik Dinko Pintarić iz HDZ-a.

- Građani Siska su na izborima rekli da ne žele više Dinka Pintarića na mjestu gradonačelnika, ali izgleda da bi ga opet, mimo njihove volje, mogli dobiti.