Jutarnji list: 28. 12. 2005.

Upozorenje udruga: Kazna Đapiću jer je objavio imena svjedoka

Piše: Veronika Rešković i Verica Tomić

ZAGREB, OSIJEK - Četiri udruge za ljudska prava pozvale su jučer Državno odvjetništvo da konačno reagira na istup osječkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Ante Đapića koji je prije mjesec dana javno pročitao imena svjedoka u istrazi protiv Freda Marguša, osumnjičenog za ratni zločin nad dr. Milutinom Kutlićem i Radoslavom Ratkovićem u Osijeku krajem 1991. godine.

Građanski odbor za ljudska prava, HHO, Documenta i Centar za mir na istodobnim su konferencijama za medije u Zagrebu i Osijeku upozorili da Državno odvjetništvo punih pet tjedana nije reagiralo, iako je, upozoravaju, Đapić objavljivanjem imena 19 potencijalnih svjedoka “počinio kazneno djelo protiv pravosuđa s ciljem ometanja istrage”.

‘Nemoralan postupak’

- Đapićev postupak je duboko nemoralan, jer ugrožava te hrabre ljude koji su odlučili progovoriti, direktno je protiv pravne države i ruši međunarodni ugled Hrvatske. U civiliziranom svijetu nezamislivo je da to čini najviši dužnosnik lokalnih vlasti - rekao je Zoran Pusić, predsjednik GOLJP-a.

Prema riječima Katarine Kruhonje iz osječkog Centra za mir, predsjednik HSP-a je time poslao barem dvije poruke - prvo, da iz Odvjetništva ili policije cure informacije te drugo, bitnije, "znamo mi vaša imena".

- Da bi mogla prihvatiti suđenja iz Haaga, Hrvatska mora biti u stanju korektno provesti proces od početka do kraja i tu političari nikako ne smiju odmagati - rekla je Kruhonja.

- Paradoksalno je da i premijer i mediji apeliraju da se nađu svjedoci koji bi potvrdili da je general Gotovina nevin, dok “teška Vladina artiljerija” izostaje kada se pokušava zastrašiti svjedoke ratnih zločina - primijetio je Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a. Puhovski je utvrdio da prema njegovim saznanjima Državno odvjetništvo uopće neće reagirati jer istražni zahtjev iz kojeg je Đapić čitao sporna imena nije imao oznaku tajnosti.

Na upit novinara hoće li onda njihove udruge podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Osijeka, Puhovski je uzvratio:

Promidžbene svrhe

- Dosta bi bilo da mi igramo ulogu države. Nije naše da šaljemo ljude u zatvor ili štitimo svjedoke, to je posao države, a naše je da gnjavimo i upozoravamo - rekao je Puhovski. Za udruge je jednako važna i politička odgovornost Ante Đapića, upozorila je Vesna Teršelič iz Documente, sve do njegove ostavke. No, udruge ne očekuju puno od “ispeglanog imidža HSP-a”.

- Pitanje je koliko je to peglanje imidža ozbiljno, a koliko je za promidžbene svrhe. Ovo će biti neka vrsta testa - upozorio je Jaroslav Pecnik iz osiječkog HHO-a.