Slobodna Dalmacija: 02. 01. 2006.

ETO NAS POKRENUTA ISTRAGA O POSLOVANJU "ŠIPADA" KOJI TRAŽI IMOVINU U HRVATSKOJ

Šibenskom se lukom bavi Tužiteljstvo BiH

DO ISTRAGE VAŠE Istraga o poslovanju sarajevske tvrtke "Šipad eksport-import", zbog sumnje da su u tom poduzeću počinjena brojna kaznena djela, obuhvaća i navodno protuzakonitu prodaju luke u Šibeniku

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Bosanskohercegovačko Tužiteljstvo odlučilo je, poslije toliko godina, otvoriti istragu o poslovanju sarajevske tvrtke "Šipad eksport-import" zbog sumnje da su u tom poduzeću počinjena brojna kaznena djela, među ostalim, i navodno protuzakonita prodaja luke u Šibeniku koju je "Šipad" izgradio za svoje potrebe u ex Jugoslaviji.

Optužnica za pet osoba

Prema izjavi tajnika federalne vlade Ismeta Trumića "Dnevnom avazu", Agencija za istragu i zaštitu (SIPA) zatražila je dokumentaciju vezanu za poslovanje "Šipada" i status luke u Šibeniku, po nalogu Erica Larssona, međunarodnog tužitelja iz Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH.

Kako pišu bosanski mediji, bivši direktor "Šipada" Mustafa Pločo čvrsto vjeruje da će istraga o statusu luke rezultirati podizanjem optužnica protiv najmanje pet osoba. Čini se da je za Tužiteljstvo BiH napose intrigantan podatak da je procijenjena vrijednost luke u Šibeniku u "Šipadu" bilančno knjižena na tek oko 700 tisuća eura, iako je realno njezina vrijednost bar 200 milijuna eura.

Lukadrvo-Šibenik, kao nekadašnji OOUR sarajevskog "Šipada", neslavno je završio svoju priču stečajem 2002. g., a godinu dana kasnije koncesiju na tom dijelu pomorskog dobra dobila je domicilna tvrtka Luka Šibenik.

"Šipad": Mi smo vlasnici

I dok u sarajevskoj centrali "Šipada" ustrajno ističu kako još ništa nije gotovo, u Šibeniku se decidirano tvrdi da je ova tvrtka propustila svoju priliku još 1995. g. kada je u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima trebala osnovati šibensku podružnicu što bi joj omogućilo nesmetano poslovanje u Hrvatskoj.

Međutim, aktualni direktor "Šipad eksport-importa" Alija Dautović posve je eksplicite za "SD" kazao: "Nesporno je da smo mi zemljišno-knjižni vlasnici, bez obzira što je riječ o drugoj državi i na povratu svoje imovine ćemo istrajati".

Ističe, također, da uprava poduzeća nije bila obaviještena o dodjeli koncesije na (lučkom) pomorskom dobru (površine 72 tisuće četvornih metara), iako je taj dio šibenske luke tvrtka koristila više od stotinu godina, još od Austro-Ugarske. Jasno im je, kaže, da na pomorskom dobru ne mogu imati vlasnička prava, ali ne razumiju zašto im se kod dodjele koncesije nije dalo pravo prvenstva.

Lambaša: Za stečaj je krivo Sarajevo

Stečajni upravitelj Lukadrva u Šibeniku Draško Lambaša, naglašava da se stečajni postupak vodio nad pokretnom imovinom, te za epilog slučaja "Šipad" krivi sarajevsku upravu koja je svoju šibensku filijalu prepustila stihiji i neodgovornom direktoru Nikši Sršenu (tri godine je čak bio suspendiran).

To je rezultiralo samoorganiziranjem stotinjak radnika ovdašnjeg Lukadrva, koji su s minimalnim udjelom preuzeli poduzeće, ali je ono ipak 2002. g. završilo u stečaju, a "Šipad" ga se sjetio tek 2004. Može li nakon svega Sarajevo doista doći u posjed dijela šibenske luke?