Glas Istre: 02. 01. 2006.

ETIČKI KODEKS HDZ-a SAMO PROIZVOD ČISTE POLITIČKE DEMAGOGIJE

Zaustavite Bagarića!

Đuro Brodarac žilavo se borio za opstanak. Molio je, prijetio, ali je naposljetku morao priznati poraz. Otkad je Sisačko-moslavačke županije, prvi put župan nije Brodarac, što je on shvatio kao osobnu uvredu i sramotu. Nesretnik je bio uvjeren da je sudbinski povezan sa županskom dužnošću.

No, jedan drugi HDZ-ov dinosaurus uspio je preživjeti i nakon zadnjih lokalnih izbora. Anto Bagarić dokopao se i četvrtog mandata požeško-slavonskog župana. S obzirom da je njegov beskompromisni politički kredo »jebeš županiju ako ja nisam župan«, i ovaj je put učinio sve kako bi se održao na vlasti. Okupio je oko sebe HSP, HSLS, DC i HSU i za jednog vijećnika odnio pobjedu nad mrskim SDP-ovcem Zdravkom Ronkom koji je HDZ potukao u gradu Požegi.

I sve je nekako funkcioniralo dok pravaš Božidar Lujanac nije najavio da će glasati protiv proračuna zbog malverzacija što ih rade Bagarić i dožupan Vlado Zec, također HSP-ovac. Naime, prije tri godine Bagarić je bankarski kredit u visini 11 milijuna kuna namijenjen izgradnji cesta podebljao za tri milijuna i sve to skupa, bez odluke Poglavarstva, dostavio poduzeću Kamen Ingrad kojem je na čelu Zec, tada još neovisni predsjednik Županijske skupštine.

Državni revizori upozorili su vlasti u Požeškoj županiji da povuku taj novac, ali to pod firmom navodne zaštite županijskih interesa i likvidnosti Kamen Ingrada nikad nije realizirano. Nedavno je za to nadležno povjerenstvo utvrdilo da su se Bagarić i Zec, naravno, nalazili u sukobu interesa, što su oni o svom trošku morali objaviti u službenom glasilu. Ali, sve je drugo ostalo po starom. Posao i politika išli su i dalje ruku pod ruku u Požeškoj županiji. A kad se spomenuti Lujanac pobunio, HSP je ponovio svoju svinjariju s tobožnjom ostavkom napisanom i prije izbora, što redovito izvode kad im neki njihov vijećnik otkaže poslušnost. Razlika je samo u tome što negdje kao u Velikoj Gorici s takvom »ostavkom« pomažu održavanju na vlasti SDP-u, a u Požeškoj i Dubrovačkoj županiji profitira HDZ. Šef Središnjeg ureda državne uprave Antun Palarić mjesecima se pravi toša i ne reagira na uvođenje imperativnog mandata u HSP-u.

Sve je to toliko ohrabrilo Bagarića da je prošlog petka, u strahu da mu se u zgradu Poglavarstva ne uvuče nepoželjni Lujanac, preventivno kordonom zaštitara onemogućio ulazak i oporbenim vijećnicima i novinarima?! U silnom naguravanju najteže je fizičke ozljede pretrpjela dopisnica HTV-a, ali one su minorne u odnosu na posljedice po sliku države koja pregovara o pristupanju EU-u što ih je ostavio taj skandalozni metež kakav se rijetko susreće i u zemljama trećeg svijeta. »Ja gospodarim ovim prostorom«, samouvjereno je izjavio Bagarić nakon što su njegovi izglasali proračun.

E, sada je stvarno dosta! Kad se već ne oglašava Palarić, konačno bi nešto morao poduzeti premijer Ivo Sanader kako bi se zaustavilo Bagarića, koji se istaknuo još 1991. godine, zapovjedivši evakuaciju Srba iz 24 sela, kasnije temeljito spaljenih.

Čemu, primjerice, služi etički kodeks HDZ-a koji predviđa smjenjivanje državnih dužnosnika iz redova te stranke ako oni zloupotrebljavaju povjerenu im javnu imovinu, nalaze se u sukobu interesa ili im je narušen moralni integritet? Sve se to može primijeniti na Bagarića, ali izgleda da je HDZ-ov kodeks samo proizvod čiste političke demagogije. Postoji, međutim, i drugo rješenje.

Brodarac bi sigurno i danas rovario protiv sisačke županice Marine Lovrić plašeći narod tvrdnjama da su Srbi zavladali županijom, ali ga je Sanader, valjda da ne bi nastavio diskreditirati HDZ, imenovao svojim savjetnikom za razminiravanje (sic). Teško da od Brodarca ima veće koristi na tom mjestu, ali bolje je za Hrvatsku da takav politički siledžija i dalje živi na državnoj plaći pod kontrolom nego da ga se pusti da pravi nered na terenu. Bagarić je rođen 1954. godine, u punoj je snazi i može još nanijeti velike štete ljudima u svom kraju i šire. Zato Sanader hitno treba izmisliti i za njega neku sinekuru ako je to jedini način da ga se makne iz Požege.

U suprotnom bi se mogao izvesti jednostavan zaključak - ako je HDZ sve ovo u stanju učiniti na lokalnoj razini, ne smijemo ni pomisliti što je Sanader spreman napraviti kako bi zadržao vlast u Hrvatskoj.

Dražen CIGLENEČKI