Večernji list: 02. 01. 2006.

OBRANA GENERALA Državni timovi počeli sistematizirati dokumentaciju o Domovinskom ratu radi pomoći obranama

Odvjetnici traže originalne dokumente

Autor Davor Ivanković

Odvjetnici, u Haagu optuženih hrvatskih generala, Mladena Markača, Ivana Čermaka i Ante Gotovine neslužbeno dobivaju informacije da je hrvatska Vlada odlučila, osnivanjem posebnih timova pomoći obranama generala. Državne institucije, poput MORH-a, MUP-a, MVP-a, Hrvatskog državnog arhiva, dobili su naloge o osnivanju timova koji bi, napokon počeli sistematizirati golemu arhivsku građu iz Domovinskog rata. To je u skladu s potrebama obrana, koje vape za originalnim, oslobađajućim dokazima, ali i neslužbenim obećanjima iz Državnog odvjetništva "da će dobiti uvid u materijale".

Dio odvjetnika, tvrdi Večernjakov izvor, pozdravljaju vijest, ali odmah naglašavaju kako njih zanimaju "sirovi" dokumenti. Naime, oni procjenjuju da ih manje zanimaju dokumenti koje će "filtrirati" državni timovi jer je pitanje tko će procjenjivati koji su dokumenti važni obranama? Nadalje, obrane su zainteresirane i za slobodan pristup arhivu Ureda predsjednika, kao i onom na HRT-u. Praksa da televizijske snimke HTV-a odvjetnici mogu dobiti tek ako to odobri Državni ured za suradnju s Haagom stvara kod obrana sumnju.

Posebice što je obranama, opet, i u slučaju ratnih snimki HTV-a, stalo da dobiju uvid u "sirove" materijale, a ne tek u one emitirane. "Potpuno bismo iskrenom željom za pomoći smatrali kada bi državne institucije dopustile da pregledamo sve dokumente i onda, naravno, uzmemo sve one koji nam trebaju za učinkovitu obranu", kaže za Večernjak jedan od odvjetnika hrvatskih generala.

Državnu pomoć, koja slijedi, međutim valja ocijeniti vrlo korisnom, s obzirom na to da i sami optuženi hrvatski generali vole isticati kako se u Haagu ne sudi, putem neprihvatljivih sadržaja optužnica, samo njima, nego i hrvatskoj državi. Pobijanje glavne optužbe, o "zločinačkom pothvatu", stoga ujedinjuje tri obrane i interes države.