Glas Istre: 02. 01. 2006.

SLOVENSKI PREMIJER NOVU GODINU ZAPOČEO U BEČU U DRUŠTVU ELITE EUROPSKE UNIJE

Janša: Hrvatska mora riješiti granična pitanja

Među posebnim uvjetima je i očekivanje EU-a da Hrvatska mora riješiti granična pitanja ne samo sa Slovenijom nego i sa SCG-om te Bosnom i Hercegovinom

LJUBLJANA - Slovenska politika je započela novu godinu aktivnije nego ikada do sada kada je u pitanju njezin odnos prema susjednoj Hrvatskoj. Premijer Janez Janša se s velikim zadovoljstvom odazvao pozivu austrijskog kolege Wolfganga Schüssela na tradicionalni novogodišnji koncert u Beču, a zatim i na prigodnom ručku »elite Europske unije« u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel i potpredsjednika europskog povjerenstva, povjerenika za poduzetništvo i industriju EU-a Güntera Verheugena. Na europskom ručku bile su na stolu europske teme premijera država koje sljedećih godina započinju predsjedavanjem EU-a (Austrija - 2006., Njemačka - 2007. i Slovenija - 2008. godine).

Jedan od prioriteta Austrije u ovoj godini je širenje EU-a prema Zapadnom Balkanu i prije svega početak pregovora s Hrvatskom i Turskom. Slovenski ministar vanjskih poslova dr. Dimitrij Rupel u posebnoj izjavi ove nedjelje ističe da je taj prioritet Austrije za pregovore s Hrvatskom ujedno i prioritet Slovenije. O tim prioritetima Austrije i Slovenije bit će više riječi već u srijedu kada u Sloveniju stiže ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik. Ona će sudjelovati na godišnjem savjetovanju slovenske diplomacije i posebno razgovarati sa slovenskim kolegom Rupelom. On je austrijske ciljeve predsjedavanja EU-om (među kojima je i početak pregovora Hrvatske i EU) ocijenio »vrlo ambicioznim«, koji se počinju izvršavati »s nastavkom pregledavanja poglavlja europskog pravnog reda«. Prvi put u zadnje vrijeme se dogodilo da je Rupel u svojim izjavama o Hrvatskoj bio malo umjereniji ili suzdržaniji.

Nešto više je o slovenskim namjerama prema Hrvatskoj rekao Janez Janša, prije odlaska u Beč ove nedjelje.

- Slovenija je članica Europske unije, pa kao takva sudjeluje u pregovorima s Hrvatskom o ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u. Među posebnim uvjetima je i očekivanje EU-a da Hrvatska riješi granična pitanja sa svim susjednim državama, a ne samo sa Slovenijom. Hrvatska ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom i Crnom Gorom te s Bosnom i Hercegovinom. Rješenje ovih pitanja nije samo u interesu Slovenije, nego i Hrvatske i Europske unije«, rekao je Janez Janša na način koji se može shvatiti i kao podjela, odnosno raspoređivanja pritiska na Hrvatsku između Slovenije i EU-a.

Ako je Janša uspio nešto postići u Beču, vidjet će se uskoro na najavljenom sastanku s hrvatskim premijerom Sanaderom, koji bi mogao biti polovinom siječnja.

Ivan BOTTERI

Drnovšek protiv uvjetovanja članstva

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek pojasnio je za ljubljanski dnevni list »Dnevnik« od subote zašto se izjavama suprotstavio logici da Slovenija graničnim pitanjem treba uvjetovati svoj pristanak članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. U odnosima s Hrvatskom valja lučiti bilateralna pitanja od približavanja Hrvatske Europskoj uniji, a ne te stvari povezivati i ometati Hrvatsku na njenom putu, izjavio je slovenski predsjednik u tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za »Dnevnik«. (Hina)