Večernji list: 02. 01. 2006.

S prvim danima 2006. primjena niza novih zakona

ZAGREB - S prvim danom 2006. na turizam će se početi primjenjivati snižena stopa PDV-a od 10 posto, a počet će i primjena niza novih zakona - o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, o računovodstvu, o obveznim odnosima, kao i novih zakona iz područja osiguranja.

U poreznom sustavu sa 1. siječnjem 2006. počinje primjena snižene, 10 postotne stope PDV-a za usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih hotelsko-ugostiteljskih objekata te za usluge agencijske provizije za te usluge.

Time se izjednačava stopa PDV-a za domaće i strane turiste.

Naime, proteklih pet godina za organizirani dolazak inozemnih turista primjenjivala se nulta stopa PDV-a, dok su domaći turisti, kao i strani turisti koji su u Hrvatsku dolazili individualno plaćali PDV po stopi od 22 posto.

Prema procjenama Ministarstva financija, proračun će zbog stope od 10 posto u turizmu u 2006. godini izgubiti oko sto milijuna kuna.

S početkom 2006. godine očekuje se da profunkcionira Financijska policija, a nova institucija koja će započeti s radom je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Naime, s prvim danom 2006. počinje i primjena zakona o toj Agenciji koja će preuzeti nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna.

Nova će Agencija u sebi objediniti tri postojeće institucije - Komisiju za vrijednosne papire, Agenciju za nadzor mirovinskih fondova (Hagena) i Direkciju za nadzor društava osiguranja.

Nova Agencija obavljat će nadzor nad poslovanjem burzi i brokera, investicijskih, privatizacijskih i mirovinskih fondova, osiguravajućih društava itd.

Agencija će odgovarati Hrvatskom saboru koji je nedavno na njeno čelo imenovao dotadašnjeg pomoćnika ministra financija Antu Samodola.

Sa 1. siječnja 2006. počinje i primjena novih zakona o investicijskim fondovima, o osiguranju, te o obveznom osiguranju u prometu.

Prema tom posljednjem, u sklopu Hrvatskog ureda za osiguranje treba se osnovati i Informacijski centar, u kojem će se moći dobiti svi podatci o vozilima, vozačima, vlasnicima vozila, policama osiguranja.

Zakon bi trebao bolje zaštiti i žrtve u prometu, budući se povećavaju minimalni iznosi osiguranja, a skraćeni su i rokovi rješavanja zahtjeva za naknadu štete te regulirano da pravo na kamatu oštećenoj osobi počinje teći od dana podnošenja zahtjeva.

S početkom ove godine počinje i primjena novog Zakona o obveznim odnosima, koji u 1.165 članaka uređuje područje građansko-pravnih i trgovačkih ugovora, od ugovora o kupoprodajama, osiguranju imovine, odgovornosti za nadoknade štete, do ugovora o darovanju, nasljedstvu, dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Važna je novina vezana i za uređenje prava osobnosti, odnosno odredbu da fizička i pravna osoba imaju pravo na zaštitu prava osobnosti, primjerice prava na život, ugled, čast, privatnost.

Zakonom je uređeno i pitanje zateznih i ugovornih kamata, koje se vezuju uz eskontnu stopu HNB-a, ali je primjena tih odredbi odgođena za dvije godine od početka primjene samog Zakona, znači do početka 2008.

Krajem 2005. počinje i primjena novog Zakona o reviziji, a početak 2006. bit će početak primjene i novog Zakona o računovodstvu koji predviđa primjenu Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI), kao prirodnog slijeda korištenja nekadašnjih međunarodnih računovodstvenih standarda.

S početkom 2006. na snagu stupa i Zakon o željeznicama, iz 2003., a na temelju njega zadnjih dana prosinca, 28. prosinca kada je objavljen u Narodnim novinama na snagu je stupio i Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ-a.

Taj zakon predviđa podjelu HŽ-a na četiri društva s ograničenom odgovornošću za poslovna područja upravljanje, održavanje i izgradnja željezničke infrastrukture, za prijevoz putnika, za prijevoz tereta i za vuču vlakova.

Osnovalo bi se i krovno društvo kojemu bi država bila jedini vlasnik.

Sam postupak razdvajanja, kako je predviđeno Zakonom, trajat će oko šest mjeseci, tako da bi HŽ najkasnije do 1. srpnja 2006. trebao biti u cijelosti reorganiziran u skladu sa Zakonom.

(Hina)