Slobodna Dalmacija: 02. 01. 2006.

BRAK IZ INTERESA NAKON POTPISA UGOVORA NA OBZORU ŠIBENSKO - MOSTARSKI ALUMINIJSKI KONZORCIJ

Mostarcima struja, TLM-u sirovina?

Mijo Brajković je ponovno iskazao spremnost da s TLM-om potpiše ugovor o dugoročnoj opskrbi sirovinom, a zauzvrat je zatražio od hrvatske Vlade da pomogne Aluminiju oko jedine slabe točke - opskrbe strujom

Piše: Zdravko PILIĆ

Direktori šibenskog TLM-a i mostarskog Aluminija Ivan Koštan i Mijo Brajković potpisali su ugovor o rekordnim količinama od 50 tisuća tona aluminija, vrijednog 110 milijuna dolara, što će ga u 2006. godini Mostar osigurati Šibeniku. Na taj način TLM će dobiti 80 posto potrebne sirovine za svoje prerađivačke kapacitete, u prvom redu valjaonicu i presu. Taj ugovor jamči šibenskoj tvornici opskrbu primarnim aluminijem čistoće 99,9 posto po cijeni koja je 100 - 150 USD niža nego na svjetskom tržištu. I pri tome ga, što nije tajna, plaća "kad i koliko može", dok ga ostali kupci mostarskog aluminijskog diva plaćaju - unaprijed. I prije neki dan Brajković je iskazao spremnost da s TLM-om potpiše ugovor o dugoročnoj opskrbi TLM-a sirovinom, a zauzvrat je ponovno zatražio od hrvatske Vlade da pomogne Aluminiju oko jedine slabe točke - opskrbe strujom.

Budući da je Brajković početkom prošloga ljeta javno istupio s inicijativom da se Hrvatska uključi u privatizaciju mostarskog aluminija, stvaranjem zajedničkog konzorcija s TLM-om, po principu "mi vama metal, vi nama struju", očito je da se realizaciji ove politički škakljive ideje, koja je naizgled prošla potpuno nezapaženo, prišlo s druge strane. Kroz privatizaciju TLM-a! Naime, ministar Vukelić već je najavio kako će, pri usporedivim ponudama, prednost u kupnji dijelova TLM-a imati domaći ponuđači. Za presaonicu (zajednička ponuda), te TOFAL i Elemes - aluminijske konstrukcije (pojedinačno) ponude su predali Zagrebmontaža, Feal iz Širokog Brijega i Dalekovodi, te splitski Konstruktor, pod zajedničkim nazivnikom - hrvatski konzorcij. Za valjaonice je, uz Alucoil iz španjolske grupe Aliberico, zainteresiran domaći Aluflexpack. Svima njima, ako zaista dođu u situaciju da preuzmu TLM, u interesu je osigurati opskrbu sirovinom iz Mostara.