Glas Istre: 03. 01. 2006.

KAKO HSP RJEŠAVA UNUTARSTRANAČKA RAZILAŽENJA I NEDISCIPLINU ČLANOVA STRANKE

Samo Đapić odlučuje o ostavkama vijećnika

Bilo je malo mučno u Požegi, nanesena je određena šteta našoj stranci, međutim, nismo mogli dopustiti jogurt-revoluciju, kaže šef HSP-a Anto Đapić

ZAGREB - HSP se uvijek dosad ponosio lojalnošću svojih članova, ali nakon zadnjih lokalnih izbora u samo nekoliko mjeseci čak su četiri pravaška vijećnika otkazala poslušnost stranačkom vrhu. Mark Šojat u Virovitičkoj županiji, Mišo Veraja u Dubrovačkoj, Ivan Brdek u Velikoj Gorici i Božidar Lujanac u Požeškoj županiji došli su u sukob s politikom HSP-a u svojim sredinama i zbog toga su kažnjeni aktiviranjem njihovih ostavki pa su morali napustiti predstavnička tijela u kojima su bili članovi. Posebno je zanimljiv slučaj »Šojata«, koji je u vrijeme dok je HSP u Virovitičkoj županiji još otvoreno kalkulirao s koalicijom i s HDZ-om i HSS-om objavio da je HDZ njegova opcija. Vrh HSP-a u proceduru je pustio Šojatovu ostavku i time je okončana njegova iznimno kratka karijera u Županijskoj skupštini i prije konstituiranja vlasti. Kasnije je HSP ipak koalirao s HDZ-om, ali Šojat je platio zato što je prerano zakukurikao.

No, unatoč ovim činjenicama, predsjednik HSP-a Anto Đapić smatra da se ne može govoriti o popuštanju stege u stranci. Dapače, on i zadnji slučaj s Lujancem u Požeškoj županiji, koji je za posljedicu imao veliku gužvu pred županijskim sjedištem tumači kao demonstraciju snage HSP-a.

- Bilo je malo mučno u Požegi, nanesena je određena šteta našoj stranci. Međutim, nismo mogli dopustiti jogurt-revoluciju. HSP je pokazao snagu jer nismo dopustili promjenu vlasti čije sam konstituiranje osobno dogovorio sa Sanaderom. Držimo se svih dogovora, HSP je vjerodostojna stranka. Svim dopuštenim sredstvima branit ćemo naše mandate, rekao je Đapić, koji priznaje da je bilo pogrešaka u sastavljanju izbornih lista, ali drago mu je zato što je, tvrdi, on upozoravao da su baš spomenuta četvorica slabe karike.

Pitanje je, međutim, spadaju li HSP-ove ostavke u zaista dopuštena pravna sredstva. Ured središnje državne uprave zasad šuti o tome, ali sama forma tih ostavki razlog je za debele sumnje. Vijećnici HSP-a, njih oko 600, potpisali su, uz još dva svjedoka, ostavke kojima izražavaju suglasnost da ih stranka zamijeni. Na taj se papir naknadno stavlja datum i ostavke se urudžbiraju kod nadležnih službi jedinica lokalne samouprave.

- Glavni stan HSP-a donio je odluku da se potpisuju te ostavke, a isključivo ja odlučujem koja će se i kada aktivirati. Ne dam nikome da me dovede pred svršeni čin. Državne institucije koje se bave time neka ocijene pravnu utemeljenost tih ostavki, za mene su one neosporne, objašnjava Đapić dodajući da su svi u HSP-u oduševljeni njegovim tvrdim stavom da učini sve kako bi se spriječilo da pravaški vijećnici izmijene raspored političkih snaga mimo izbora.

Svi vijećnici HSP-a, koji se možda također vode idejom prelaska na drugu stranu, dobili su, uvjeren je Đapić, vrlo jasnu poruku što im slijedi.

D. CIGLENEČKI

Gotovo 200 članova napustilo požeški HSP

Gotovo 200 članova Hrvatske stranke prava iz pet požeških ogranaka, s v.d.-om predsjednika požeškog HSP-a Filipom Mamićem na čelu, podnijelo je ostavke na članstvo u stranci, objavio je jučer na konferenciji za novinare Filip Mamić.

Posljedica je to prošlotjednih događaja u Županijskoj skupštini. Vijećnik Božidar Lujanac je u više navrata uoči sjednice javno izjavljivao da neće poduprijeti županijski proračun zbog manjka od gotovo 8,5 milijuna kuna, a umjesto njega HSP je u skupštini imenovao novog vijećnika.

Lujanac je jučer rekao da nije želio rušiti koaliciju na vlasti HDZ-HSP u županiji niti izazvati izvanredne izbore, nego spriječiti daljnje nepravilnosti i zloporabe županijskog proračuna u kojem nedostaju 8,4 milijuna kuna pozajmljenih Kamen Ingradu i Vodoprivredi Požega koji ih nisu vratili.

- Sva ta zbivanja jako su me iznenadila. No nakon svih analiza vidio sam da je zapravo Vlado Zec (dožupan i direktor Kamen Ingrada) izveo puč u županijskom HSP-u, rekao je Lujanac i dodao da su i prije upozoravali na »Zecove nepravilnosti, a HSP se zalaže za čestitost i poštenje«.

Na upit kako komentira da nema potporu predsjednika stranke Ante Đapića Lujanac je istaknuo da vjeruje da njegov predsjednik još nema pravi uvid u zbivanja na terenu, već da je izmanipuliran izjavama drugih članova. Ustvrdivši da je na njega »lov« počeo još prije 15 dana, kad se usprotivio županijskom proračunu, na konferenciji je zatražio zaštitu svoje obitelji. (Hina)

Zec još »u šumi«

Požeški dožupan Vlado Zec zbog ustanovljenog sukoba interesa laka je meta u HSP-u, ali Đapić poručuje da ga neće smjenjivati kada to od njega zatraži SDP-ovac Zdravko Ronko.

- Analizirat ćemo što sa Zecom i, procijenimo li da je to potrebno, smijenit ćemo ga. I to će biti isključivo naša odluka. No Zec je tu nebitan, važno je spasiti njegovo poduzeće Kamen Ingrad i 800 radnih mjesta, rekao je Đapić.