Glas Slavonije: 03. 01. 2006.

BURNE REAKCIJE NA SJEDNICU SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Dvjestotinjak članova u Požegi napustilo HSP

POŽEGA - Bura koju je prouzročila zadnja sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije, ako je suditi prema brojnim reakcijama ne jenjava. Ostavku na članstvo Hrvatske stranke prava jučer je dalo gotovo dvjestotinjak članova te stranke iz pet požeških gradskih ogranaka na čelu s v.d. predsjednikom požeškog Gradskog odbora Filipom Mamićem. Istodobno je i haespeovac Božidar Lujanac od mjerodavnih institucija javno zatražio i zaštitu svoje obitelji.

Zahvaljujući svima koji su mu minulih dana dali punu potporu, Lujanac je naglasio kako on osobno nije želio rušiti koaliciju na vlasti HDZ/HSP niti isprovocirati izvanredne izbore, nego samo spriječiti daljnje nepravilnosti i malverzacije oko županijskoga proračuna u kojem nedostaje 8,4 milijuna kuna, pozajmljenih “Kamen Ingradu” i “Vodoprivredi Požega” koje novac nisu vratile.

- Sva ova zbivanja, mene su jako iznenadila. No nakon svih analiza i detaljnih promišljanja vidio sam da je upravo Vlado Zec izveo puč u HSP-u Požeško-slavonske županije. Nisam dokučio pozadinu svega jer smo i prije upozoravali na nepravilnosti koje je Zec napravio, a HSP se zalaže za čestitost i poštenje, rekao je Lujanac, tvrdeći da stoji iza svojih izjava. Na upit novinara kako komentira to da nema potporu predsjednika stranke Ante Đapića, Lujanac je istaknuo kako vjeruje da njegov predsjednik još uvijek nema prave informacije o zbivanjima na ovome terenu, nego da je izmanipuliran izjavama drugih članova.

Tvrdeći da je na njega “lov” započeo još prije 15 dana kada se usprotivio županijskom proračunu, Lujanac je na konferenciji za novinare zatražio zaštitu za svoju obitelj. “Ja se ne bojim. Nisam se bojao ni 1991. godine, pa se ne bojim ni sada. Samo želim dati punu potporu istini i pravdi, čestitosti i poštenju”, izjavio je Lujanac, navodeći kao će pravnim putem zatražiti da se ispita falsificiranje njegove ostavke na mjesto vijećnika.

U ime vijećnika HSS-a jučer se oglasio i predsjednik ŽO-a Milan Božić, tvrdeći da je održana skupština bila neregularna, a same je događaje ocijenio kao gorku istinu nasilničke demokracije u Požeško-slavonskoj županiji. Požeški gradonačelnik i vijećnik SDP-a Zdravko Ronko s konferencije za novinare ustvrdio je da se ne radi samo o 8,5 milijuna, nego o stotinjak milijuna kuna koji su “nezakonito prorajtani” te da je to ono što je trebalo sakriti.

- Ovom prilikom javno tražim od župana Bagarića, koji tvrdi da je gospodar županije, da mi odgovori što su u njegovom treniranju demokracije u onoj gužvi radili Boro Barišić, Franjo Gavran, Željko Denac, Marinko Stojanović i ostali gosti u crnim odorama. Isto tako, hrvatska javnost očekuje i da policija odgovori o svojoj suradnji s njima u onemogućavanju vijećnika u ostvarivanju njihovih prava, zapitao je Ronko.

Verica REBRINA

Galić se ispričao novinarima

Predsjednik Skupštine Požeško-slavonske županije Radoslav Galić, inače član DC-a, kojemu su oporbeni vijećnici zamjerili što je pod takvim okolnostima dopustio održavanje skupštine, na jučerašnjoj se konferenciji za novinare ispričao svim novinarima koji su imali problema u normalnom obavljanju svojih zadaća. Kategorički tvrdeći kako nije bio upoznat sa zbivanjima ispred ulaznih vrata u zgradu županije Galić je istaknuo kako nije imao razloga ni za prekid sjednice kojoj je od ukupno 42 vijećnika nazočilo njih 26 (od kojih trojica iz HSS-a i jedan iz SDP-a). Galić također tvrdi da nije imao razloga niti ne uvažiti izvješće mandatne komisije o promjeni vijećničkih mandata dosadašnjim vijećnicima HSP-a Božidaru Lujancu i Dinku Štetiću, i o njihovoj zamjeni novim vijećnicima Miroslavom Potnarom i Marinom Jakovljević. Za njega je kaže, mišljenje mandatne komisije jedino mjerodavno, a sve eventualne nepravilnosti mogu utvrditi i o njima govoriti samo nadležne državne institucije.

Vezano uz događaje Galić je uputio i dopis načelniku Policijske uprave požeško-slavonske Nikoli Jankoviću u kojem stoji: “Obraćam vam se sa zamolbom da za potrebe predsjednika Županijske skupštine dostavite službeno izvješće o događajima ispred ulaza u zgradu županije, s naglaskom na način povređivanja novinarke Sanje Najvirt te tko je razbio staklo na ulaznim vratima. Za vrijeme ovih događanja vodio sam sjednicu Županijske skupštine, tako da želim imati i vaše službeno izvješće, a o čemu želim informirati i vijećnike skupštine”.