Vjesnik: 04. 01. 2006.

Nova runda o promjenama Daytonskog ustava

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - U Sarajevu su u utorak nastavljeni razgovori političkih lidera o promjenama Daytonskog ustava BiH koji su sada usredotočeni na budućnost institucije Predsjedništva BiH.

Rok za dogovor o ustavnim promjenama je 31. ožujka, na što su se bosanskohercegovački lideri pod snažnim pritiskom američke administracije obvezali još u studenome tijekom washingtonske ceremonije obilježavanja 10. obljetnice Daytonskog sporazuma.

Nova runda sarajevskih pregovora zapravo je nastavak rasprave prekinute 22. prosinca. Pozicije ključnih političkih predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Srba i dalje su udaljene, a bit spora je u tome hoće li BiH nakon izbora u listopadu imati jednog predsjednika s ceremonijalnim ovlastima, ili predsjednika i dva dopredsjednika koji bi se »rotirali« na predsjedničkoj dužnosti. Sporno je i pitanje načina izbora, odnosno hoće li entiteti kao do sada predstavljati izbornu bazu ili ne.

Atmosferu pred nastavak pregovora naelektrizirao je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavivši da bi »u paketu« s rješavanjem pitanja Predsjedništva BiH trebalo ukinuti institucije predsjednika entiteta, odnosno Republike Srpske (RS) i Federacije BiH, što je naišlo na oštro protivljenje srpskih političara.

Dok su BiH političari relativno oprezni u izjavama o mogućem uspjehu pregovora, jer je jasno da će sve strane morati učiniti značajne ustupke želi li se postići rješenje prihvatljivo svima, iz krugova međunarodne zajednice stižu izjave kojima se pokušava potaknuti postizanje dogovora. Tako je povjerenik za proširenje EU Olli Rehn kazao da se deset godina nakon Daytona od vodećih političara u BiH očekuje stvaranje održive i funkcionalne države. I američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney traži od lidera BiH da iskažu državničku viziju. U izjavi koju je prenio sarajevski Dnevni avaz kazao da će, ako se pregovori o ustavnim promjenama uspješno ne privedu kraju, BiH imati mnogo problema da uvjeri međunarodnu zajednicu kako u BiH postoji normalna struktura vlasti.

Alenko Zornija