Glas Istre: 04. 01. 2006.

SDP OPTUŽIO VRH VLADAJUĆEG HDZ-a

Ronko: Nećemo pasti pred HDZ-om

Požeški gradonačelnik poručio HDZ-u »no pasaran« i tužio Antuna Palarića za zloupotrebu državne uprave

ZAGREB - HDZ nastoji po svaku cijenu i svim sredstvima sačuvati svoju defektnu vlast na lokalnim razinama i njezine loše efekte u proteklih 15 godina, a primjer su zbivanja u Požegi i Sisku, izjavio je jučer predsjednik SDP-a Ivica Račan. Optuživši HDZ na državnoj razini da sve to pomaže, Račan je upitao »trenira li HDZ takvu demokraciju da bi Hrvatsku vratio na praksu iz '90-ih godina«.

Na konferenciji za novinare bili su smijenjeni sisački gradonačelnik Davorko Vidović i požeški Zdravko Ronko, koji tvrdi da i dalje pruža otpor sličnim pokušajima. Pridružio im se i gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula koji se, zahvaljujući jednom glasu, uspio održati na vlasti.

- Sadašnjoj vlasti poručujem: No pasaran! Nećemo pokleknuti! Oni ne mogu promijeniti narod, pa neće ni vlast koja je volja naroda, uzviknuo je Ronko te je naveo brojne pritiske središnje vlasti i Ministarstva financija kojima je, kao »nepoćudni« SDP-ov gradonačelnik Požege, mjesecima izložen te »kaubojske metode« koje primjenjuje požeško-slavonski župan Anto Bagarić iz HDZ-a.

- Protiv šefa Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića podnijeli smo nekoliko tužbi, među ostalim i zbog zloupotrebe državne vlasti, jer još danas ništa nije poduzeo na naš zahtjev da obavi nadzor vlasti Požeško-slavonske županije, rekao je Ronko. Kao primjer pritiska iznio je podatak da Ministarstvo financija još danas nije SDP-ovoj vlasti u Gradu Požegi platilo 14 milijuna kuna za zgradu koju je proljetos tamo kupilo, tako da Grad ne može ostvariti neke planirane projekte.

I Davorko Vidović je optužio Palarića za zloupotrebu vlasti i najavio tužbu Ustavnom sudu zbog Siska, gdje je »stari i novi HDZ-ov gradonačelnik uoči Nove godine šampanjcem proslavio svoj povratak na vlast koju su mu u svibnju oduzeli građani na izborima«. Osvrnuvši se na zahtjeve za smjenu Palarića, Račan je rekao da smjena nije dovoljna.

- On ne radi na svoju ruku. Palarić treba dati ostavku i odgovarati za ono što čini, tvrdi Račan.

Upitan kako tumači ponašanje HSP-a koji u Velikoj Gorici pomaže održanju SDP-ove vlasti, dok u Požeškoj županiji pomaže HDZ-ovu, Račan je dogovorio da to nije isto. Vlasti u tim gradovima nisu iste, a na jednom mjestu HSP pomaže raščišćavati kriminal, dok na drugom, prema Račanovim riječima, odmaže tom raščišćavanju. Ronko tvrdi da je to jedan od razloga zašto članstvo HSP-a masovno izlazi iz stranke u Požeškoj županiji, gdje su pravaši u koaliciji s HDZ-om.

B. PODGORNIK

Velika Gorica i Požega nisu isto

Na novinarsku primjedbu da je HDZ u Požeškoj županiji pozvao na sjednicu Skupštine zaštitare da bi spriječio ulazak »nepoželjnog« HSP-ovog vijećnika (i oporbu), ali da je to isto nedavno učinila i velikogorička vlast, Tonino Picula je odgovorio da to nije isto. Po njemu, u Velikoj Gorici mogao je u vijećnicu ući svatko tko je pokazao osobnu iskaznicu, ali vijećnici oporbe to nisu htjeli učiniti, pa nisu ušli, dok je u Požegi riječ o grubim metodama.