Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2006.

ZMIJA U TAKUJINU... POZNATA SPLITSKA ODVJETNICA NIJE DVIJE GODINE PLAĆALA DOPRINOSE ZA MIROVINSKO I ZDRAVSTVENO

Doris Košta dužna za porez 246 tisuća kuna

’UBILA’ JE KAMATA Točno je da je taj dug koji ja imam prema Poreznoj upravi od 246 tisuća kuna upola manji. Taj dug ću sigurno osporavati u kasnijim postupcima jer je nastao nezakonito zbog njihova vrlo komfornog obračunavanja kamate na kamatu - kaže Košta

SPLIT - Poznata splitska odvjetnica Doris Košta dužna je 246 tisuća kuna državi po osnovi neplaćenih obveza iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u protekle dvije godine.

Najprije se proširila priča da je Košta državi dužna oko 400 tisuća kuna te da joj je Porezna uprava zbog tolikih dugovanja već uputila zahtjev za ovrhom imovine, a ona im je uzvratila molbom da joj se otplata tog duga omogući u deset godina, ali bez obračunavanja kamata.

Doris Košta je i do sada bila angažirana kao braniteljica u velikim sudskim procesima za koje je, po logici stvari, morala naplaćivati i velike honorare, a od kada je postala službenom braniteljicom haaškog optuženika Ivice Rajića, kako nesluženo doznajemo, može računati na stalnu apanažu od 24 tisuće eura mjesečno.

Odakle onda toliki dug poznate odvjetnice prema državi?

— Ja do sada nisam dobila nikavu obavijest o dugu od Porezne uprave, a kamoli da sam slala molbu za otplatu duga u deset godina, i to bez kamata. To je netočno, ali je točno da je dug koji ja imam prema Poreznoj upravi od 246 tisuća kuna upola manji. Taj dug ću sigurno osporavati u kasnijim postupcima jer je nastao nezakonito zbog njihova vrlo komfornog obračunavanja kamate na kamatu. Porezna uprava je od 2003. godine preuzela način obračunavanja iz fonda podataka koje su imali mirovinski i zdravstveni fondovi, a nisu nakon toga izvršili reviziju kamata nego su ih nastavili komforno obračunavati kao i do tada — kaže Doris Košta.

— I tko kaže da ja dobro zarađujem, možda je to medijski privid. Ja, istina, puno radim, ali malo se toga i naplati. Neke parnice u kojima sam braniteljica traju i po pet - šest godina. Tek kada se one okončaju, ja se mogu naplatiti. Da je naš pravosudni sustav brži i učinkovitiji, onda se ovi problemi kod većine odvjetnika ne bi javljali. Ovako naše odvjetničke zarade zavise i te kako i o ažurnosti suda — tvrdi odvjetnica.

Marko DIDIĆ

’Haaška zarada kasni’

— Moj angažman u Haagu isključuje u tom razdoblju moj aktivni angažman na drugim predmetima u Hrvatskoj, tako da slika nije baš toliko bajna koliko javnost misli. Haaške isplate odvjetnicima, pa i meni, kasne i do godinu dana, a i predmeti u kojima mi odvjetnici zastupamo branjenike nisu ni jednako plaćeni ni jednako rangirani od Haaga, tako da taj iznos od 24 tisuće eura koji se spominje u medijima da zarađujem mjesečno, nema veze s istinom. Ni približno!