Jutarnji list: 04. 01. 2006.

Đapić čuva leđa Zecu

Pišu: Nataša Božić, Kazimir Balog

Izbačeni HSP-ovac Lujanac: Nekada sam radio u SIS-u i imao sam informacije da sam prije sjednice 30. prosinca trebao biti otet

ZAGREB, POŽEGA - Ne smiruju se strasti nakon prošlotjedne sramotne tučnjave zaštitara i vijećnika pred Skupštinom Požeško-slavonske županije.

Optužbe za namjerno izazivanje gužve i nereda koji je doveo do toga da su zaštitari nasrnuli na vijećnike i novinare, pri čemu je ozlijeđena dopisnica HTV-a Sanja Najvirt, jučer su na konferencijama za novinare razmijenili šef pravaša Ante Đapić i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

U međuvremenu Božidar Lujanac, izbačeni HSP-ovac kojem su podršku dali brojni pravaši požeške županije, jučer se povukao na rezervne pozicije u Zagreb. U Požegi se, kaže, ne osjeća sigurno.

Tvrdi kako je, s obzirom na to da je nekada radio i u SIS-u, imao dobre analize i informacije koje su upućivale na to da je 30. prosinca, neposredno prije sjednice, trebao biti otet! - Znao sam da me čekaju s autom i zato sam ranije angažirao zaštitare iz Broda! - kaže Lujanac. Objašnjava kako je glavni krivac zbog kojega je došlo do krize u županiji i požeškom HSP-u - Vlado Zec.

- Nismo htjeli podržati proračun dok se ne raščiste malverzacije oko novca koji je županija posudila Zecu. No, Đapić je stao na stranu Zeca, zbog čijih malverzacija HSP u požeškom kraju gubi na časti i ugledu, pa i popularnosti, i zbog kojega nas je i prije napuštalo članstvo - tvrdi Lujanac. Demantira povezanost s SDP-ovcem Ronkom te najavljuje kako će protiv nepoznate osobe podnijeti tužbu zbog lažne ostavke.

Nepostojeća bjanko ostavka

- Moju bjanko ostavku Đapić nije mogao aktivirati jer je bila kod mene. Kao predsjednik županijskog vijeća HSP-a imao sam kod sebe sve te ostavke koje sam naknadno predao policiji.

Neka pravna država sada odradi svoje - zaključio je Lujanac. Komentirajući Lujančeve optužbe na račun Zeca, šef pravaša Đapić u razgovoru za Jutarnji istaknuo je kako bez Zeca HSP ne bi ni prešao prag na prošlim lokalnim izborima. - HSP od 1993. godine nije na lokalnim izborima prešao prag u Požegi. Lujancu i Mamiću nije to pošlo za rukom ni na izvanrednim izborima u Požegi 2004. godine.

Znao sam da trebamo neko drastično rješenje i zamolio sam za pomoć Zeca, s kojim se znam još iz studentskih dana jer je kao podstanar, student osječkog Ekonomskog fakulteta, stanovao u Osijeku u istoj ulici gdje i ja. Poslije smo se viđali i na nogometnim utakmicama.

Zečev ulazak u HSP

Obnovili smo to prijateljstvo prije godinu dana i on je ušao u HSP te pridonio tome da nakon 12 godina prijeđemo izborni prag u Požegi - objašnjava Đapić. Svjestan je, kaže, Zečeva lošeg imidža u javnosti, no “ako treba rješavati problem Zeca, onda to neće iza mojih leđa raditi Lujanac u dogovoru s Ronkom, nego ja osobno”, zaključio je Đapić.