Jutarnji list: 04. 01. 2006.

Šef UniCredita sa Sanaderom tajno o kupnji Splitske banke

Piše: Sonja Hodak

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader očito je odlučio mnogo uložiti ili prikazati da mnogo ulaže u okupljanje ekipe koja bi kupila Splitsku banku, no plan iz dana u dan ima sve manje šanse.

Premijer se potrudio i hitno prizvao na sastanak u Zagrebu Alessandra Profuma, šefa UniCredita, najveće talijanske banke, koja je, upravo u postupku preuzimanja njemačkog HVB-a, odlučila na hrvatskom tržištu prodati Splitsku banku (to bi spajanje na hrvatskom tržištu prouzročilo nedopuštenu koncentraciju). Sastanak se, prema našim informacijama, održao uoči Božića, odnosno 21. prosinca, a na njemu je bio i Franjo Luković, šef Zagrebačke banke, koja je u vlasništvu UniCredita. Jasno, teme sastanka su tajna, no naš izvor kaže da se razgovaralo o Splitskoj banci.

Neobvezujuće ponude

Unatoč tome i otvorenoj Sanaderovoj potpori nekom, još nepostojećem domaćem konzorciju jakih kompanija, sve je izglednije da će plan propasti prije nego što je uopće zaživio. Uz državnu Hrvatsku poštansku banku i jake državne tvrtke poput Croatia osiguranja i Ine, konzorcij je trebala voditi jaka privatno-poduzetnička ekipa poput Adris grupe. No ona je to među prvima odbila, a više sreće nema ni s drugim kandidatima.

Navodno se konačna odluka o tome hoće li domaća ekipa krenuti na Splitsku donosi tek na sastanku 21. siječnja, a već nekoliko dana poslije trebale bi se podnijeti neobvezujuće ponude za kupnju.

Pozivni natječaj

Uz nerođeni domaći konzorcij, pozivnim natječajem na kupnju je pozvano još 40-ak kandidata, a među njima su i vodeće europske banke. Očekuje se da će ponude dati barem deset njih, a među njima će sigurno biti dva ili tri igrača iz prve lige. Nitko ozbiljan stoga ne daje nikakve ozbiljne šanse domaćoj ekipi. Tanka mogućnost ostaje samo ako takva autsajderska pozicija potpuno zapali premijera Sanadera, koji bi iz dalmatinskog dišpeta mogao odlučiti upotrijebiti svu svoju moć i političku silu da realizira privlačnu ideju.