Vjesnik: 04. 01. 2006.

Jagma za kreditima i dalje ne prestaje

Sudeći prema podacima Hrvatske narodne banke, jagma za kreditima bilo koje vrste i dalje ne prestaje. Naime, i tijekom lanjskoga studenoga zabilježen je velik rast kredita - više od 3,1 milijardu kuna. Podsjetimo, prošle je godine rekorder bio listopad s novim kreditnim zaduženjem od 3,2 milijarde kuna, a studeni je tek nešto neznatno slabiji. Potkraj studenoga prošle godine, kazuju podaci središnje banke, ukupni krediti banaka odobreni svim sektorima premašili su iznos od 154 milijarde kuna.

Kad je riječ o i onako (pre)zaduženom građanstvu, ono se tijekom studenoga zadužilo za novih 1,2 milijarde kuna, dok su ukupni zajmovi dosegli 77,3 milijardi kuna. U odnosu na lanjski listopad, riječ je o povećanju za 1,18 milijardi kuna ili za 1,5 posto.Promatrano na godišnjoj razini, dakle u odnosu na studeni 2004. godine, u studenome netom protekle godine zajmovi su bili veći za 13,8 milijardi kuna (21,7 posto) nego 12 mjeseci ranije.

U ukupnim kreditima odobrenima stanovništvu, na stambene otpada 34,8 posto i koji su potkraj lanjskog studenoga dosegli 26,9 milijardi kuna. To je za 700 milijuna kuna više nego u listopadu, a 6,2 milijarde kuna više nego prije godinu dana.

Bilo kako bilo, plasmani stanovništvu i nadalje bilježe najsnažniji rast s tendencijom ubrzanja od kraja 2004. godine. I tvrtke se sve više zadužuju, o čemu dovoljno svjedoči podatak da su one tijekom studenoga podigle kredita u vrijednosti od gotovo 1,8 milijardi kuna, što je znatno više nego u ranijim mjesecima, za gotovo 1,8 milijardi kuna.

Inače, krediti banaka trgovačkim društvima potkraj studenoga prošle godine iznosili su 61 milijardu kuna, što je za 1,78 milijardi kuna ili za oko tri posto više nego u listopadu te za 8,1 milijardi kuna više nego u studenome 2004.. Time je godišnja stopa rasta kredita tvrtkama povećana na 15,4 posto.

Prema podacima HNB-a, u ukupnim zajmovima, oni odobreni stanovništvu zastupljeni su sa 50,2 posto, trgovačkim društvima sa 39,6 posto, dok ostatak otpada na središnju (8,2 posto) i lokalnu državu, bankarske i nebankarske institucije.

Time se nastavlja trend snažnog rasta kredita banaka u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci da su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2004., ukupni krediti banaka povećani za 26,3 milijardi kuna, što predstavlja godišnju nominalnu stopu porasta od 20,5 posto. Pritom su krediti stanovništvu zabilježili godišnju nominalnu stopu rasta od 21,7 posto, a trgovačkim društvima 15,4 posto.

Vesna Antonić