Večernji list: 05. 01. 2006.

Bitka za Bilje razbuktala sukob HDZ-a i HDSSB-a

Porazi i pobjede političkog nasilja

Autor: Branko VRBOŠIĆ

BILJE - Iako su HDZ i HDSSB nepomirljive strane, najpoznatiji biljski političar dr. Žarko Zelić na izborima je bio na listama i HDZ-a i HDSSB-a. Kalkulirali su i ostali vijećnici HDZ-a pa je do predzadnjeg dana 2005. godine općinsku vlast na čelu s dr. Zelićem kao načelnikom obnašao HDZ s pet vijećnika, HSP i HSS s po jednim, a dva su bila nezavisna. Sve je puklo 30. prosinca, a formalni je povod bilo prihvaćanje proračuna. Tada su svi vijećnici HDZ-a, ali i svih 14 kandidata s izborne liste HDZ-a pristupili HDSSB-u. Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš taj čin nazvao je "porazom HDZ-ova nasilja" i početkom osvajanja Baranje.

Brutalno smo napadnuti. Osjećao sam se gore nego 1991. godine. Pozivani smo u HDZ, gdje je od nas traženo da se odreknemo HDSSB-a. Ivić, Kompanović i Buconjić rekli su nam da njima jedna općina ništa ne znači, a oporbeni vijećnici kazali su da je proračun najbolji do sada, no glasovat će protiv jer je to početak rušenja HDSSB-a u Baranji. Zar su prijetnje otkazima na poslu politika? kaže Žarko Zelić.

Ivica Buconjić međutim tvrdi da je istina sasvim drukčija, odnosno da su ucjene, prijetnje i pritisci metoda kojom se služe upravo predstavnici HDSSB-a. Njihove su izjave besramne laži, gluposti koje nemaju veze s istinom. Pozivam svakoga tko to priča neka se javno izjasni tko je, kada, kako, gdje i kome prijetio. HDZ će ubrzo objaviti tko se zapravo služio tim metodama. Što se tiče Bilja, istina je da smo imali sastanak na kojem smo članove upozorili da ne mogu biti u HDZ-u i podupirati politički projekt HDSSB-a koji uporno najavljuje uništenje HDZ-a.

Prepustili smo im da sami odluče, no stalno su odgađali odluku, baš kao i načelnik Zelić, koji nas je uvjeravao kako želi provoditi politiku HDZ-a, a HDSSB shvaća kao udrugu. Kazao je kako Glavašu ne može reći ne, a iz HDZ-a je izbačen tek u listopadu kada je izabran u Izvršni odbor HDSSB-a ističe Buconjić te dodaje kako Glavašev HDSSB nije spreman izaći na izbore u baranjskim općinama, nego stalnim pritiscima i ucjenama udara na legalno izabrane vijećnike.