Jutarnji list: 05. 01. 2006.

Vlado Zec: Ako nisi blizu politike - nema te!

Pišu: Nataša Božić, Tina Lakić

POŽEGA - Ako nisi blizu politike - nema te! Ne možeš biti direktor ni gospodarstvenik ako nisi u politici. Ja sam njima rekao: ja ću financirati sport, nogomet, festival tambure, vi meni samo dajte posla - sliježe ramenima Vlado Zec dok u svom uredu požeško-slavonskog dožupana za gospodarstvo objašnjava razloge zašto je 1992. godine ušao u HDZ. Bez imalo suzdržavanja i prikrivanja, kontroverzni poduzetnik i političar iz Velike kraj Požege priznaje da mu je osnovni motiv za bavljenje politikom bio profit i dobit Kamen Ingrada, tvrtke kojoj je godinama bio na čelu.

- Nije to zbog Vlade Zeca! Ja sam i Sanaderu rekao kad je bio u Požegi: nemojte da Zec bude problem, ja imam deset jutara zemlje i mogu se uvijek baviti poljoprivredom, ali deset tisuća ljudi, radnika i kooperanata vezano je na Kamen Ingrad - dodaje odmah Zec i moli da budemo korektni. - Nemojte da zatvore poduzeće zbog neke moje glupe izjave - moli, dodajući kako “nije previše pametan, al’ nije ni sasvim glup”.

Županijske posudbe

Politička situacija u županiji zaoštrila se do sramotne scene tučnjave zaštitara i momaka u crnom s vijećnicima pred županijskom skupštinom upravo zbog za oporbu, ali i dio vladajućih vijećnika, sumnjivih novčanih transakcija Vlade Zeca i župana Ante Bagarića. Prema nalazu državne revizije iz 2004. godine, Županija je “posudila” Kamen Ingradu putem mjenica 13,107.973 kune. Te je godine Kamen vratio svega 2,706.575 kuna.

A dug nije vraćen ni sljedeće, tvrde vijećnici SDP-a, ali i odmetnuti HSP-ovac Božidar Lujanac, koji je, kaže, zbog nepostojanja bilo kakvih jamstava da će Zec vratiti taj novac odbio podržati proračun. - Županijska skupština nikada nije raspravljala o tim pozajmicama. A to su dugovi od 2004! Mi uopće ne znamo što su radili 2005, jer revizija još nije ušla u Županiju - objašnjava oporbeni financijski ekspert Ivan Čolak, nezavisni vijećnik s liste SDP-ovca Zdravka Ronka.

Siromašni građani ogorčeni

Za razliku od Bagarića koji odbija razgovor o sumnjivim posudbama uz tvrdnju da nikakve nezakonite transakcije kao župan nije provodio te da će Kamen sve odraditi, Zec će priznati da je Županija pomogla 2004., “kada je došao na zub jedne frakcije u HDZ-u”.

Politika mu je, kaže, zatvorila kamenolom na Vetovu zbog neplaćanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina. Javna je tajna da je Zec u lošim odnosima s HDZ-ovom saborskom zastupnicom Marijom Bajt. - 2001. došao sam u sukob s frakcijom u HDZ-u. Da sam bio pametan, tu bih stao. Ali, s nezavisnom listom sam izašao na izbore u 2002. godini, odnio 20 posto glasova i onda odlučio u gradu podržati Ronka za gradonačelnika - objašnjava Zec.

Uz 11 milijuna kuna čudnih posudbi, te 35 milijuna neplaćenih koncesija, Povjerenstvo za sukob interesa, u kojem sjede i Zečeve i Bagarićeve stranačke kolege, bez glasa protiv proglasilo je prije mjesec i pol tu dvojicu političara dužnosnicima u sukobu interesa.

Na dušu im stavljaju novih 11 milijuna kuna kredita koje je, kako Povjerenstvo tvrdi, pogodovanjem našlo put s računa Županije, preko računa Županijske uprave za ceste ravno na račun Kamen Ingrada. I dok se na liniji Ronko - Zec - Bagarić ovih dana izmjenjuju optužbe za nezakonito dijeljenje mjenica i milijunskih transakcija, građani Požeštine, s prosječnom plaćom za tisuću kuna manjom od državnog prosjeka, imaju samo jedan komentar: Sramota!