Glas Istre: 07. 01. 2006.

EUFOR OBJAVIO DETALJE OPERACIJE NA PODRUČJU ROGATICE U ISTOČNOJ BOSNI

Ubijena žena pucala na vojnike mirovnih snaga

EUFOR navodi da su njegovi vojnici akciju privođenja Dragomira Abazovića bili prisiljeni poduzeti jer policija Republike Srpske nije nikada reagirala iako je tjeralica za njim raspisana još 2002. godine

SARAJEVO - Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu ustvrdilo je u petak kako je Rada Abazović, supruga osumnjičenog za ratne zločine Dragomira Abazovića, koja je smrtno ranjena dan ranije u Rogatici, pogođena nakon što je prva zapucala prema vojnicima iz sastava mirovnih snaga.

Objavljujući detalje o operaciji koja je u četvrtak izvedena na području Rogatice, EUFOR je naveo kako su njegovi vojnici akciju privođenja Dragomira Abazovića bili prisiljeni poduzeti jer policija Republike Srpske nije nikada reagirala iako je tjeralica za njim raspisana još 2002. godine.

U priopćenju se pojašnjava kako je EUFOR-ov tim poslan u Rogaticu na temelju obavještajnih podataka a jedan časnik je precizno identificirao Abazovića koji se nalazio izvan kuće. U trenutku kada je taj časnik mobilnim telefonom kontaktirao lokalnu policiju kako bi od nje zatražio da obavi uhićenje, Abazović je opazio vojnike EUFOR-a, izvukao skriveno oružje i pokušao bježati.

U istom trenutku iz kuće je izašla njegova supruga koja je iz automatske puške AK-47 počela pucati na zapovjednika operacije i njegova civilnog prevoditelja. Radi Abazović uskoro se pridružio i njen maloljetni sin Dragoljub koji je također pucao na vojnike EUFOR-a dok je njegova majka iz kuće donosila streljivo.

Oboje su naizmjenično pucali na pripadnike EUFOR-a koji su bili u okolici kuće kao i na one koji su krenuli u potjeru za Abazovićem. Vojnici su u jednom trenutku uspjeli okružiti Abazovića koji si je tada pucao u čelo i pri tom se ranio da bi nakon toga bio uhićen i prebačen u bolnicu. Čitavo to vrijeme Abazovićeva supruga i sin pucali su na pripadnike EUFOR-a da bi oni potom uzvratili vatru i pogodili oboje.

EUFOR navodi kako je potom pozvana hitna pomoć koja je ranjenike prebacila u bolnicu. Rada Abazović umrla je od zadobivenih ozljeda u bolnici u Foči a njen sin je operiran i izvan je životne opasnosti. Sam Dragomir Abazović je po nalogu Tužiteljstva BiH prebačen u bolnicu u Sarajevo gdje je u noći između četvrtka i petka operiran kako bi mu bio izvađen metak iz glave. Bolnički izvori priopćili su kako je njegovo stanje i dalje ozbiljno.

Sarajevski mediji prenijeli su u petak kako je Abazović osumnjičen za zločine protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području istočne Bosne, posebice u Rogatici. On je tamo tijekom rata bio časnikom vojne policije bosanskih Srba u činu bojnika a izravno ga se sumnjiči za odvođenje skupine od 27 Bošnjaka u živi štit pri čemu je samo njih troje preživjelo. (Hina)