Jutarnji list: 07. 01. 2006.

Sanader lani odlučio: Zec može raditi

Piše: Hrvoje Appelt

ZAGREB - Jutarnji list u posjedu je fonograma sa zatvorene sjednice Vlade iz prosinca 2004. godine na kojoj se rješavalo pitanje nagodbe s tvrtkom Kamen Ingrad d.d. Iz fonograma se vidi da je premijer Sanader, unatoč nezakonitostima koje je Vlado Zec, predsjednik Uprave te tvrtke godinama činio vadeći šljunak iz kamenoloma Vetovo i Pliš Mališčak i oštetio državni proračun za 60 milijuna kuna, bio taj koji se zauzeo za smanjenje kazne na 34,1 milijun kuna!

Premijer je naredio ministrima da se Kamen Ingradu omogući plaćanje kazne u četiri rate te dopusti daljnja eksploatacija mineralnih sirovina u Parku prirode.

‘Fali nam novca u proračunu’

- Imamo niz problema u kojima pokušavamo riješiti eksploatiranje mineralnih sirovina. Prvi, inspektorat inzistira da sve mora biti u skladu sa zakonom. Drugi, koji je socijalne prirode, da ljudi koji rade više ne rade ako se kamenolom zatvori. Ja sam za to da rješavamo od slučaja do slučaja - započeo je premijer izlaganje ministrima te rekao da je on za to da se ide na nagodbu s Kamen Ingradom.

- Predlažem Vladi da donese odluku da se ide u nagodbu kao i u svim sličnim slučajevima te da zadužimo Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i Središnji državni ured za upravljanje imovinom da se u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom dogovore uvjeti nagodbe te se omogući da kamenolom i dalje radi.

Nakon toga za riječ se javila Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja, koja mu se usprotivila.

- Predsjedniče, tu postoji jedan veliki problem, ja sad neću govoriti o svim ostalima radi toga jer to svi znamo.

- Šta je? - upitao je Sanader.

- Nelegalno! On nema ništa. On nema ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, i normalno da temeljem toga ne može dobiti koncesiju. Središnji ured koji bi trebao izdati odobrenje, odnosno koncesiju, to ne može napraviti mimo prostornih planova, mimo lokacijske dozvole - upozoravala je ministrica, navodeći kako su na isti način zatvorili i kamenolom u Podsusedu i kako bi, odluče li im izdati rješenje, to morali i drugima.

- Je, ali imamo ovdje dopis državnog odvjetnika koji nam kaže da... - nastavio je Sanader sa zastupanjem interesa Kamen Ingrada, no ministrica ga prekida i objašnjava da se u tom dopisu govori o novcu, a ne o omogućavanju nastavka rada. - Pa dobro, neka onda bude sve u skladu sa zakonom - zaključio je Sanader.

- Znam, samo, nema šanse da oni to... Problem je što se oni nalaze u Parku prirode. Mislim da je to strahovito veliki problem, vjerujte. Napravili smo kartu kamenoloma u Hrvatskoj, to je nešto strašno, kad vam to pokažem, nećete moći vjerovati da je to prisutno sada. Ovog časa imamo Konstruktor, Bechtel i Tempo s gomilu kamenoloma koji nemaju nikakve uvjete za rad. Ako omogućimo jednom da krene i radi, onda moramo omogućiti svima - upozorila je ministrica, a premijeru se obratio ministar Branko Vukelić.

I Šuker za Zeca

- Premijeru, ni jedan vlasnik ili korisnik kamenoloma ne može u ovoj situaciji zatvoriti proceduru dobivanja papira bez reguliranja financijskih obveza. Financijske obveze preduvjet su daljnjeg slijeda. Kamen Ingrad je nudio uplatu ispod obračuna koji smo mi napravili. Obračun koji radimo ne bi smio biti stvar nagodbe, to može biti samo način plaćanja, uvjeti i sigurnost da će plaćati. Načelno moramo biti prema svima jednaki, jer tu imamo jednog od 200 dužnika i ne znam koliko milijuna kuna dugova - rekao je ministar.

Ministrica Matulović-Dropulić napomenula je da Kamen Ingrad ne može početi raditi, a premijer Sanader inzistirao je na rješenju problema radi velikog nedostatka novca u proračunu te rekao da bi prema slučaju Kamen Ingrada trebalo rješavati i druge. Ministar financija Ivan Šuker je rekao da bi Kamen Ingrad mogao riješiti svoj dug u godinu dana s obzirom na poslovanje koje ima i ugovore s HAC-om i HC-om vrijedne 117 milijuna kuna.

Na kraju rasprave premijer Sanader je zaključio da se može donijeti odluka u korist Kamen Ingrada, naglašavajući da je osnovni problem manjak novca u državnom proračunu. - Mislim da nema razloga da tu odluku ne donesemo. Poduzeću ćemo pomoći da izađe iz blokade, a mi ćemo dobiti novac koji pripada državnom proračunu.

Tko je za - upitao je Sanader svoje ministre i donio odluku koja se ovih dana pokazala pogrešnom. Naime, 34,1 milijun kuna nije uplaćen, a kako su riješeni problemi ostalih kamenoloma te je li država i drugim vlasnicima ilegalnih kamenoloma omogućila obročna plaćanja i je li uspjela naplatiti kazne, nismo uspjeli doznati. Važno je istaknuti da je krajem 2004. godine u Hrvatskoj bilo oko 200 ilegalnih kamenoloma, a jedino se problem Kamen Ingrada rješavao na zatvorenoj sjednici Vlade.

Počela prisilna naplata 34 milijuna kuna

Povjerenstvo za imovinu Vlade sklopilo je 30. prosinca 2004. godine s tvrtkom Kamen Ingrad d.d. ugovor o osnivanju prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu radi eksploatacije mineralne sirovine na EP-u Vetovo, na temelju sudske nagodbe od 20. prosinca 2004. godine kojom je utvrđena obveza Kamen Ingrada po osnovi protupravne eksploatacije sirovine u iznosu od 34,189.319,14 kuna koju je on trebao podmiriti do 20. prosinca 2005. godine.

Kamen Ingrad se obratio Povjerenstvu s prijedlozima načina podmirenja obveza. Povjerenstvo je 2. siječnja prijedloge razmatralo i zaključilo da nisu prihvatljivi te isti dan uputilo zahtjev Ministarstvu financija za izvršenje prisilne naplate.