Vjesnik: 07. 01. 2006.

Prisilno naplatiti dug Kamen Ingrada

ZAGREB - Ministarstvo financija dobilo je nalog da od Kamen Ingrada prisilno naplati 34,2 milijuna kuna, što je obveza te tvrtke temeljem sudske nagodbe s kraja 2004. zbog ilegalnog vađenja sirovina iz EP Vetovo, priopćio je u četvrtak Vladin Ured za odnose s javnošću.

Zahtjev za prisilnom naplatom Ministarstvu je 2. siječnja uputio Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a temeljem zaključka Vladina Povjerenstva za imovinu.

Kamen Ingrad svoje je obveze trebao podmiriti do 20. prosinca 2005., ali to nije učinio i nakon isteka roka obratio se Vladinu Povjerenstvu sa svojim prijedlozima kako podmiriti obveze. Povjerenstvo je ocijenilo da ti prijedlozi nisu prihvatljivi, navodi se u priopćenju Vlade vezano za situaciju u tvrtki Kamen Ingrad. Podsjeća se da je Povjerenstvo za imovinu Vlade s Kamen Ingradom 30. prosinca 2004. sklopilo Ugovor o osnivanju prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu radi eksploatacije mineralne sirovine na EP Vetovo. To je učinjeno temeljem sudske nagodbe od 20. prosinca 2004., kojom je utvrđena obveza Kamen Ingrada po osnovi protupravne eksploatacije sirovine u iznosu od 34,189.319,14 kuna, koju je Kamen Ingrad trebao podmiriti do 20. prosinca 2005.

Tijekom cijele prošle godine menadžment i vlasnici tvrtke Kamen Ingrad pokušavali su sklopiti ugovor s potencijalnim strateškim partnerom koji bi sanirao tvrtku te joj osigurao rast i razvoj, navodi Vlada.

Kako su pregovori s potencijalnim strateškim partnerom bili u tijeku, prisilna naplata nije pokretana do krajnjeg roka iz Ugovora te je prijedlog za prisilnu naplatu Ministarstvu upućen 2. siječnja ove godine. [Hina]