Večernji list: 07. 01. 2006.

Hloverka Novak-Srzić: Žena za sva vremena

Autor: Milan Jajčinović

HRT-ovo Otvoreno sa slavonskim političarima neko će se vrijeme pamtiti kao još jedna mizerija hrvatske politike, ali i kao umijeće voditeljice Hloverke Novak-Srzić da to budalesanje završi prije nego što počnu letjeti stolci. U studiju koji je te večeri nalikovao na slavonsku birtiju prije fajrunta, a poslije nekoliko iskapljenih "duplaka", voditeljica se spretno prometnula u odlučnu krčmaricu oboružanu samo mokrom krpom i metlom, no odlučnu da obuzda pijano društvo.

Da je netko drugi bio na njezinu mjestu, možda smo mogli prvi put uživo gledati kako se TV studio pretvara u krčmu. Ta zamisliva slika glagoljive voditeljice s metlom u ruci ujedno je jedna od doživljajnih varijanti Hloverke Novak-Srzić. Mnogi je, naime, i ne zamišljaju do kao vješticu s metlom. Drugima je pak ona samo sposobna žena koja dobro radi svoj posao i koja se "samo zna snaći". Ti oprečni stavovi Hloverku Novak-Srzić prate još od vremena njezinih novinarskih početaka na Radiju 101, tj. nekadašnjem Omladinskom radiju. Dolaskom na nekadašnji HTV s usputnim zadržavanjima u hadezovskom plagijatu nekadašnjeg Danasa te u Večernjem listu Hloverka je Novak-Srzić još većma obnovila oprečna mišljenja o sebi.

Na televiziji je vrlo brzo pokazala ne samo umijeće prilagodbe sasvim drugom mediju nego i profesionalno umijeće, ali i umijeće prilagodbe politici. Njezin dolazak na mjesto glavne urednice neskloni su predstavljali jedino kao "zaslugu politike", vukući takav zaključak iz činjenice da ju je pokojni predsjednik Tuđman, zajedno s nekoliko poznatih novinara, "kooptirao" u tadašnji Glavni odbor HDZ-a. Ta će činjenica postati stigmom Hloverke Novak-Srzić sve do danas, unatoč tome što će u međuvremenu od sebe učiniti HRT-ov brend Hloverka.

Nesklonima i narogušenima Hloverkin će "ulazak u HDZ" uvijek biti izlika za svaku novu mrzovolju spram nje. To će članstvo postati njezinim "smrtnim grijehom", koji joj se ne želi oprostiti, a "svi grijesi" oprošteni su mnogim novinarima nekadašnjim članovima CK i partijskim kandidatima na prvim slobodnim izborima. Već je dugo kako su neki ideološki smrknuti komunistički kadrovi pretvoreni u vesele "demokrate", a Hloverka još slovi kao "HDZ-ov kadar".

Nasuprot narogušenima na Hloverkinu "političku prošlost", koji onda po crti toga animoziteta najčešće osporavaju i razinu njezine novinarske profesionalnosti, njezini su simpatizeri spremni braniti i njezine profesionalne "nepodopštine": od nedovoljne pripremljenosti i sklonosti improvizacijama, do gotovo ovisničke potrebe da na ekranu bude čak i za ljetnje sezone godišnjih odmora.

No, usprkos svim svojim političkim i profesionalnim nesavršenostima, Hloverka Novak-Srzić postala je ženom bez prezimena, "žena za sva vremena", jednostavno: Hloverka. Kao Tereza prije nje i Severina poslije nje. Hloverka je jednostavno Hloverka, savršena koliko i mi koji je gledamo.