Večernji list: 07. 01. 2006.

SPORAZUM HDZ-HSU Pakt o umirovljeničkoj potpori HDZ-ovoj vladi ostvaruje se puno teže nego što se moglo pretpostaviti

Umjesto 14, vlada ispunila samo pet obećanja umirovljenicima

Piše: Nikola Sever Šeni

Prosječna mirovina dosegnut će razinu 50 posto prosječne plaće, riješit će se status novih umirovljenika, osobe starije od 65 godina bit će oslobođene plaćanja participacije, samo su neki od neostvarenih ciljeva zadanih Vladi u sklopu sporazuma HDZ-HSU. Sporazum koji je u prvoj godini primjene bilježio uspjehe, tijekom 2005. svojim je kreatorima zadavao više glavobolja nego zadovoljstva. Potpisan prije dvije godine kao zalog buduće suradnje najmlađe parlamentarne stranke i vladajućeg HDZ-a, sporazum je najavljivan kao rješenje umirovljeničkih problema.

Optimistične prognoze u očima prosječnog umirovljenika pretvorile su se u razočaranje. Prosječna mirovina, kao i prije dvije godine, iznosi oko 43 posto prosječne plaće. Uvođenjem administrativnih pristojbi, zdravstvena zaštita za umirovljenike postala je preskupa. Ukinuta je naknada za prijevoz bolesnika i pogrebne troškove.

I HSU kršio sporazum

No, postignuto je i nekoliko pozitivnih pomaka. Riješen je problem povrata duga, u osnovicu mirovina uključen je dodatak od 100 kuna i šest posto, povećani su cenzusi za oporezivanje mirovina. Uz Vladu, odredbe sporazuma, iako stidljivo i bez buke, kršila je i Stranka umirovljenika. Sporazumom su se obvezali na potporu Vladi u Saboru, no kad su kola krenula nizbrdo, odlučili su odmetnuti se. Kad se donosio Zakon o sigurnosti u prometu, pokazali smo da nismo Vladin pijun, nego da ruke dižemo po vlastitoj savjesti. Tada je u odnosima HDZ-a i HSU-a malo zaškripalo i mi smo pokazali zube kažu u HSU-u.

Jedan od kreatora sporazuma, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan kaže da se ciljevi ostvaruju presporo, ali da je to jedini model prema kojemu se umirovljenici mogu izvući iz siromaštva.

"Prevareni smo"

Puno je toga učinjeno, ali ne mogu reći da smo zadovoljni. Uspjeh je polovičan. Prevareni smo ponovnim uvođenjem tzv. švicarske formule za usklađivanje mirovina, problem "novih" umirovljenika nije niti na tragu rješavanja. Međutim, kad bismo izašli iz sporazuma, uvjeren sam, problemi umirovljenika postali bi trećerazredni, kako Sanaderove tako i bilo koje druge vlade komentira Jordan ističući kako će, unatoč svemu, ostati u partnerskim odnosnima s vladajućim HDZ-om.

Vladi spočitava da se HSU pri ključnim odlukama zaobilazi u širokom luku. Osobito je nezadovoljan radom ministra zdravstva, za kojega kaže da se "ponaša kao da su mu resor državne financije, a ne zdravstvo". - Za umirovljenike unatrag godinu dana u zdravstvu postoje samo restrikcije. Ograničavaju se prava bez konzultacija sa Strankom umirovljenika, iako su upravo naši članovi najčešći pacijenti tvrdi V. Jordan.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, zadužen za umirovljeničku problematiku, ponešto je optimističniji. Sve se radi za dobrobit umirovljenika, kaže, iako na ostvarivanju ciljeva iz sporazuma "treba još puno raditi".

- Više sam zadovoljan nego nezadovoljan. Povrat duga velik je uspjeh. Golem posao napravljen je zahvaljujući dobroj suradnji. Ne razmišljamo uvijek na isti način, ali u konačnici uvijek nađemo kompromis kaže potpredsjednik Vlade Polančec ističući kako u svim pregovorima treba imati respekta prema objektivnim mogućnostima zemlje.

Očekivan poraz

I Jordan kaže da se sporazum mora ostvarivati "u skladu s gospodarskim mogućnostima".

- Kad smo pregovarali o izvanrednom povećanju mirovina, nismo uspjeli zbog preambule sporazuma u kojoj stoji da se ciljevi ostvaruju u skladu s mogućnostima. Bio je to mali poraz, ali poraz koji smo morali pretrpjeti jer mislimo o gospodarskoj budućnosti Hrvatske. Mi i te kako vodimo brigu o budućnosti naše djece i unuka kaže Jordan. Kao prioritete iz sporazuma HDZ-HSU u 2006. Polančec navodi rješavanje problema "novih" umirovljenika.

- Moramo se pozabaviti time, iako moram priznati da još uvijek ne znamo kako to i ostvariti. Teško ćemo odabrati model koji svojim ostvarivanjem neće rušiti osnovne principe mirovinske reforme priznaje Polančec.

Jordan je istaknuo kako sporazum nije ekskluziva njihova partnerstva s HDZ-om. Trudit će se sklopiti savez i s budućim mandatarom, bez obzira na stranačku pripadnost.

- Bitno nam je da budemo na vlasti kako bismo se mogli izboriti za svoje ciljeve kaže Jordan. Na ovakvo Jordanovo promišljanje Polančec je kazao tek da mu takvo razmišljanje "nije previše drago".

- Kad gledam pragmatično, to je logično. Kad si na vlasti, možeš ostvariti svoje ciljeve. Ne smijemo, međutim, zaboraviti na etičku dimenziju zaključio je Polančec.

Što nije ispunjeno

-mirovine nisu dosegnule pola prosječne plaće

- formula za usklađivanje vraćena na tzv. švicarski model

-nema izvanrednog povećanja mirovina

-participacija u zdravstvu za starije od 65 godina nije ukinuta

-nije poboljšan materijani status umirovljenika, ali nije ukinuta niti RTV pretplata

-zastupnici HSU-a ne podržavaju sve Vladine prijedloge u Saboru

Što je ispunjeno

-donesen je Zakon o povratu duga, osnovan je umirovljenički fond, a prva rata povrata duga na račune umirovljenika trebala bi sjesti do kraja lipnja ove godine

-u osnovicu mirovina uključen je dodatak od 100 kuna i šest posto

-povećan je cenzus iznad kojega se oporezuju mirovine

-u nadzorne odbore državnih poduzeća imenovani predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika