Jutarnji list: 07. 01. 2006.

Vukovar: Na pomolu raspad koalicije HDZ-a i HSP-a

Piše: T. Jurilj

VUKOVAR - Postizborna koalicija HDZ-a i HSP-a, koja je na vlasti u Vukovaru, vjerojatno će se raspasti zbog nezadovoljstva pravaša. Tu je mogućnost najavio Nikola Toth Feniks, predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća i HSP-ove Gradske organizacije.

- HDZ ne poštuje dogovor koji smo potpisali nakon lokalnih izbora i mi im ne služimo kao partneri u vlasti, nego samo kao glasački stroj. Najvjerojatnije ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća - najavio je Toth.

Prema njegovim riječima, HDZ nije poštovao dio koalicijskog dogovora koji se odnosi na broj članova HSP-a u nadzornim odborima gradskih tvrtki. Predsjednik vukovarskog HDZ-a Petar Mlinarić odbacuje mogućnost dogovora o pravaškim zahtjevima. - Oni nemaju zašto biti nezadovoljni jer su za dvojica vijećnika dobila i više nego što zaslužuju. Njihovi su članovi u gotovo svim komisijama i odborima, a imaju i mjesto predsjednika Upravnog vijeća Opće bolnice. HDZ neće trgovati ni s kim, pa ni s pravašima - poručio je Mlinarić.

Od 25 vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara, 11 ih ima HDZ, osam SDSS, tri SDP i dva HSP. Za većinu glasova u tom tijelu lokalne vlasti HDZ-ovci će morati pridobiti još dva vijećnika, a to im, tvrde, neće biti nikakav problem.