Glas Istre: 07. 01. 2006.

HRVATSKA IZVIJESTILA EUROPSKU KOMISIJU I UPUTILA OŠTRU PROSVJEDNU NOTU REPUBLICI SLOVENIJI PROTIV UREDBE O ODREĐIVANJU PODRUČJA RIBOLOVNOG MORA

Sanader: Slovenska uredba je ništavna

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske te je u izravnoj suprotnosti s konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je jučer slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u kojoj ističe da je u potpunosti odbacuje smatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom.

Slovenska vlada je u četvrtak posebnom uredbom, koja će stupiti na snagu za tjedan dana, proglasila »slovensko ribolovno područje na moru«. Uredbom je slovensko ribolovno more podijeljeno na zonu A, odnosno unutarnje vode u kojima je cijeli Piranski zaljev, zatim na zonu B, u kojoj je teritorijalno more čije su granice na sjeveru osimska točka T5, a na jugu južna točka tzv. »dimnjaka« iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, dok treću, zonu C, predstavljaju slovenska zaštitna ekološka zona i područje otvorenog mora.

U prosvjednoj noti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske. »Uredba o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u izravnoj je suprotnosti s konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora«, naglašava se u noti. Dodaje se da je posve neprihvatljivo da slovenska strana kroz ovakvu uredbu pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se navodno slovensko teritorijalno more proteže od hrvatskog kopna (Rta Savudrije). Ministarstvo ističe da je uredba u izravnoj suprotnosti sa zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima, na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade. Uredba je, konačno, protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija. Stoga Ministarstvo utvrđuje da i ova odluka slovenske vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost formalnog prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu. U noti se završno iznosi da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija o svemu navedenom izvijestilo Europsku komisiju.

- Odluka nema nikakvog pravnog učinka i mi je naprosto odbacujemo. Prema Sloveniji će ići jedna oštra prosvjedna nota u kojoj ćemo ih pozvati da konačno riješimo ovo pitanje koje smo naslijedili iz bivše Jugoslavije. Budući da se ovaj problem 15 godina nije mogao riješiti bilateralno, predlažemo da se ide pred međunarodno pravno tijelo. Jednostrani potezi bilo koje vlade, a Hrvatska ih neće povući, svjedoče samo o nervozi. Ova odluka je ništavna i nema nikakvog pravnog učinka, granična crta ostaje na sredini Savudrijske vale i ona će biti poštovana. U hrvatskim teritorijalnim vodama svi će se morati ponašati prema hrvatskim zakonima, rekao je jučer premijer Ivo Sanader, komentirajući »Uredbu o određivanju položaja ribolovnog mora Republike Slovenije« koju je slovenska vlada donijela u četvrtak. Dodao je da je ovaj slučaj još jedan dokaz da se problem granica mora razriješiti pred međunarodnim pravnim tijelima jer se ni u zadnje dvije godine ništa nije riješilo u bilateralnim razgovorima.

- Svi će doći sa svojim argumentima. Uvjereni smo da su naši hrvatski argumenti snažniji. U Sloveniji se možda neki boje izlaska pred međunarodna pravna tijela, rekao je Sanader dodajući da je Hrvatska Sloveniji već i službeno predložila rješavanje problema pred međunarodnim tijelima te da je o ovom slovenskom potezu obaviještena i Europska komisija.

- Nismo nikakve tužibabe, ali znat ćemo zaštititi nacionalne interese. Već smo u četvrtak obavijestili komisiju o potezu slovenske vlade. Komisija zna o čemu je riječ. Slovenska strana je ovo pokušala prikazati kao europski problem. Ovo nije europski problem, već pitanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Slovenije. I EU je jasno rekao da je ovo problem dvije zemlje. To je nakon našeg sastanka 19. prosinca potvrdio i europski povjerenik za proširenje Oli Rehn, rekao je Sanader.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je da je odluka Slovenije »predmetno neutemeljena i bez veze« te da je treba razumjeti kao oblik pritiska na Hrvatsku.

- Posezanje za našim teritorijem nije dobar put, žao mi je što Slovenci to ne znaju. Što se tiče pozivanja na sporazume kojih nema, koji nemaju nikakvu pravnu važnost i koji su bili pokušaj da se cjelovito riješe problemi između dvije zemlje, to sam sve bio objasnio prije nekoliko godina u pismu ondašnjem slovenskom premijeru Drnovšeku. Možda bi bilo bolje kada bismo pokušali razgovarati bez ucjena ili, što je još bolje, i što sam predlagao prije dvije godine - da pribjegnemo međunarodnoj arbitraži. Izgleda da se Slovenci toga boje, ali to je odgovornost njihovih političara, rekao je Račan, dodajući da je arbitraža u svakom slučaju bolja stvar od prepucavanja, koje šteti i Hrvatskoj i Sloveniji.

- Oduvijek sam znao slovenske ambicije. Njihova frustracija nešto teže ide prema sjeveru i zapadu, a nešto lakše prema istoku i prema Hrvatskoj. Ako već ne možemo ne dramatizirati probleme kao što bi to radili pametni i civilizirani narodi, bolje reći političari, onda je bolje da posegnemo za arbitražom. I u EU-u postoje zemlje koje imaju granične probleme, ali ih ne dramatiziraju, zaključio je Račan.

Zlatko CRNČEC, Hina

Čekanje na talijansku vjerodajnicu

- Još uvijek čekam punu informaciju iz Rima da vidim o čemu je riječ, ali želim apsolutno biti ležeran. Italija se nalazi pred izborima do kojih ima manje od tri mjeseca. Odnosi s Hrvatskom postat će izborna tema i to je unutarnja stvar Italije. Znat ćemo zaštititi naše interese. Osimski i Rimski sporazumi su izvan svake dvojbe i oni se neće dirati, rekao je Sanader komentirajući činjenicu da je talijanski predsjednik pomaknuo termin za primanje vjerodajnica od hrvatskog veleposlanika Tomislava Vidoševića.

Rupel: Reagirali smo na hrvatski pravilnik

Prema riječima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, slovenska je vlada donijela uredbu kako bi reagirala na Pravilnik o granicama hrvatskog ribolovnog područja koji je hrvatska Vlada donijela sredinom prošlog mjeseca. »Hrvatski pravilnik posezao je čak u naše teritorijalne i unutarnje vode, zbog čega smo tada i službeno prosvjedovali«, rekao je Rupel na konferenciji za novinare, dodajući da slovenska uredba ima privremeni značaj i da će biti na snazi dok se ne postigne sporazum o granici ili pravila za ribolov u tom području gdje dolazi do incidenata.